Sałatka z tortellini to bestseller każdej imprezy. Przygotujecie ją w zaledwie 15 minut, a aromatyczne smaki serowego makaronu, pysznego włoskiego salami, suszonych pomidorów i pikantnej rukoli oczarują Was od pierwszego kęsa.
Sałatka z tortellini z włoską nutą
Sałatka z tortellini pojawia się w mojej kuchni często i w różnych wariantach, ale chyba najczęściej w tej wersji, czyli w stylu włoskim. Jest bardzo sycąca, ale nie ciężka, dzięki czemu pasuje zarówno na lunch czy kolację, ale też fantastycznie sprawdza się na różnych przyjęciach (tak, do kieliszka też dobrze pasuje ;)).
Włoska sałatka z tortellini – składniki
Słowo włoska w nazwie sałatki nie pojawia się przypadkowo. W przepisie pojawia się kilka składników, których smaki sprawiają, że kulinarnie przenosimy się do słonecznej Italii.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tortellini. Te małe, nadziewane pierożki o charakterystycznym kształcie, które są głównym składnikiem sałatki, mają swoją ojczyznę właśnie we Włoszech. W sklepach można spotkać suszone tortellini lub świeże. Te pierwsze znajdziecie na półkach z makaronem, drugie zaś w lodówkach, ponieważ muszą być przechowywane w chłodzie.
Tortellini mogą być z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Ja do tej sałatki najczęściej wykorzystuję pierożki z serowym farszem, bo mięsny dodatek zapewnia kolejny składnik, którym jest…
Salami. Ta długodojrzewająca kiełbaska wieprzowa nadaje sałatce wspaniały aromat. Ja najczęściej używam klasycznego salami, bez dodatków, ale jeśli lubicie mocne smaki, możecie dodać tu salami z papryką lub pieprzem.
Wybierając salami do sałatki, zwróćcie uwagę na skład – im więcej mięsa, a mniej rozmaitych konserwantów E, tym lepiej.
Suszone pomidory. Bez suszonym pomidorów nie ma tej sałatki. Ich mocny aromat fantastycznie podkręca smak pozostałych składników i łączy je w jedną całość. Możecie wykorzystać suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego lub z oliwy z oliwek. To już kwestia preferencji smakowych i pewnie dostępności – te w zalewie z oliwy trudniej spotkać na sklepowych półkach. A zalewa jest o tyle istotna, że wykorzystujemy ją później, by stworzyć wyjątkowy dressing.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON
Oliwki. Nie wyobrażam sobie, by zabrakło tu też oliwek. Ich charakterystyczny słonawy smak idealnie współgra z delikatnymi pierożkami, aromatycznym salami i mocnymi pomidorami. Do sałatki używam dowolnych oliwek, które akurat mam w lodówce – sprawdzą się zarówno ciemne, jak i zielone.
Rukola. Musi być też jakiś zielony dodatek. Wybrałam rukolę, bo lubię jej lekko cierpki smak i orzechowy aromat. Jeśli jednak nie przepadacie za rukolą, możecie dodać delikatną roszponkę lub młody szpinak.
Sekretny składnik dressingu
Wiadomo, że składniki składnikami, ale sałatka bez dressingu po prostu nie istnieje. A sos w tej sałatce jest naprawdę wyjątkowo pyszny. Pojawia się w nim bowiem jeden sekretny składnik, czyli… zalewa z suszonych pomidorów. Takie proste, a ile daje aromatu!
Zamiast standardowej oliwy z oliwek dodajemy do winegretu oliwę bądź olej z suszonych pomidorów i cały dressing nabiera zupełnie nowego wyrazu. Spróbujcie koniecznie!
Sałatka z tortellini we włoskim stylu
Składniki
- 250 g tortellini
- 70 g salami
- 100 g oliwek
- 12 suszonych pomidorów
- 70 g rukoli
Dressing
- 3 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Kroki
- Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia.
- Plastry salami przekrój na pół (albo jeszcze na pół, jeśli są bardzo duże). Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój na dość drobne kawałki.
- Włóż do miski tortellini, salami, oliwki, suszone pomidory i rukolę.
- W kubku wymieszaj wszystkie składniki na dressing i wlej do miski.
Wskazówki
- Zamiast rukoli możesz dodać roszponkę albo szpinak.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Super
Dziękuję 🙂 pozdrawiam, Aga
Pyszna, robiliśmy już 3 razy, z różnymi modyfikacjami i za każdym razem wszystkim smakowała. Od teraz to nasz imprezowy nr 1 wśród sałatek 🙂
Bardzo miło czytać takie komentarze 🙂 Pozdrawiam!
Zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszła super, polecam . Dzięki za przepis.