Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis

Te pieczone polędwiczki wieprzowe mają same plusy – są bardzo proste do zrobienia, wystarczy 30 minut, by je przygotować, a ponadto wyglądają i smakują, jakby były przyrządzone w dobrej restauracji.

To od lat Wasz absolutny hit na blogu. Wcale mnie to nie dziwi – to niezawodny przepis na pyszny obiad.

Soczyste pieczone polędwiczki wieprzowe

Pieczone polędwiczki wieprzowe to jeden z najprostszych obiadów z efektem wow, jaki możecie przygotować. Świetne sprawdzą się w ciągu tygodnia – wieczorem szybko marynujemy, a następnego dnia wystarczy włożyć je do piekarnika na 30 minut i gotowe!

Polecam te polędwiczki również na większe okazje. Będą idealne na rodzinne obiady, kolacje ze znajomymi czy Święta.

Pieczone polędwiczki wieprzowe doskonale smakują w towarzystwie świeżych ogórków. Sprawdź przepis na sałatkę z ogórków i jogurtu greckiego.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak przygotować pieczone polędwiczki wieprzowe, aby były miękkie?

Polędwiczki wieprzowe to niezwykle wdzięczne mięso. Jest proste w obróbce, świetnie współpracuje z większością przypraw, wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie.

Jak przygotować polędwiczki z piekarnika, by były miękkie i soczyste? Oto dokładna instrukcja.

Smażenie

Może zastanawiacie się, po co smażyć polędwiczkę, skoro będziemy ją zaraz piec. Otóż to bardzo ważny punkt w przygotowaniu każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, itp. Smażenie na patelni sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego, intensywnego smaku.

Marynowanie

Lubię eksperymentować z różnymi marynatami do mięsa. Czasami mam ochotę na wersję bardziej na słodko – wtedy wśród składników pojawia się miód lub syrop klonowy. Gdy szykuję mięso w ostrzejszym wydaniu, w składzie marynaty na pewno pojawi się papryczka chilli albo ostra musztarda dijon.

Przygotowując przepis, który znajdziecie poniżej, szukałam idealnej soczystości i smaku rodem z południa Europy. Dlatego wśród składników znajdują się m.in. hiszpańska wędzona papryka, greckie oregano i włoskie suszone pomidory.

Ten miks przypraw i ziół sprawia, że ta pieczona polędwiczka wieprzowa jest niesamowicie aromatyczna.

Najczęściej staram się wkładać mięso do marynaty na 6-7 godzin przed pieczeniem. Dzięki kilku godzinom marynowania, mięso idealnie przechodzi wszystkimi smakami i jest wyjątkowo soczyste. Minimalny czas, żeby smak przypraw był dobrze wyczuwalny w potrawie to ok. 2 godzin.

Jak dobrze zrobić pieczone polędwiczki wieprzowe?

Przygotowanie idealnych polędwiczek wieprzowych to tylko pozornie skomplikowane zadanie. W rzeczywistości, poradzi sobie z tym nawet mało wprawiony kucharz.

Aby mięso wyszły pysznie za każdym razem, warto pamiętać o podstawowych zasadach:

1. Polędwiczki należy dokładnie oczyścić z błonek i żyłek.

2. Mięso warto zamarynować na minimum 2 godziny przed początkiem pieczenia.

3. Przed wstawieniem mięsa do piekarnika, mięso należy obsmażyć z każdej strony na żeliwnej patelni.

4. Niezwykle ważne jest, by nie piec polędwiczek zbyt długo. Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy mięso jest już dobre, jest kontrola termometrem do mięsa. Temperatura gotowych polędwiczek wieprzowych powinna wynosić 64 stopnie Celsjusza.

5. Po wyjęciu z piekarnika, mięso powinno poczekać 2-3 minuty przed pokrojeniem i podaniem. To gwarancja, że wszystkie najpyszniejsze rzeczy, nie wypłyną z niego wraz z sokami.

Sprawdź też inne przepisy na pyszny obiad:

Schab pieczony w karaibskim sosie jerk

Kurczak pieczony z harissą morelową i batatami

Bolognese – oryginalny sos boloński

Zapiekany kurczak po grecku

Gołąbki bez zawijania

pieczone polędwiczki wieprzowe

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu.
4.70 na 63 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 29 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 1,2 kg polędwiczki wieprzowej
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
  • Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
  • Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
  • Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczone polędwiczki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad, z piekarnika

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Wyszły bardzo dobre i soczyste. Na pewno wrócimy do tego przepisu przy okazji najbliższego rodzinnego obiadu 🙂

  2. 5 gwiazdek
    Wyśmienity przepis. Najlepsze wydanie polędwiczki wieprzowe.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że polędwiczki smakowały 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

      1. W jakiej temperaturze pięć polędwiczki?20 minut ???? Dodam że nie posiadam termometru do mięsa.

        1. Aga Author says:

          Malwa, tak jak proponuję w przepisie 200 stopni, ok. 20 minut.

          1. 4 gwiazdki
            Mistrzostwo 🙂 tylko 20 do 30min wystarczy, 200 to raczej za dużo 😉

      2. Polędwiczki wyszły bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

        1. Aga Author says:

          To super! Pozdrawiam 🙂

  3. Czy polędwiczki w piekarniku pieczemy przykryte czy bez przykrycia?

    1. Agnieszka Author says:

      Bez przykrycia 🙂 Pozdrawiam, A.

  4. Będę piekła, już się marynuje efekty dopiero za 3 h 😉

    1. 5 gwiazdek
      Pyszne! Wcześniej robiłam zawsze duszone. Pieczone są o wiele lepsze. Dziękuję za przepis

      1. Agnieszka Author says:

        Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

    2. Monika says:

      5 gwiazdek
      Super przepis. Często robię takie poledwiczki. Plus jest taki ,że robi się je chwilkę A smakują przepysznie. Jak coś zostanie to nadają się na kanapki

      1. Aga Author says:

        Super, że polędwiczki smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  5. moni_moni says:

    5 gwiazdek
    Super przepis, mięsko wyszło dokładnia takie jakie chciałam. Rodzina się zajadała. Zapisuję!

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, ze smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  6. 5 gwiazdek
    Pychotka, napewno będziemy powtarzać, bo rodzince bardzo smakowało

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam, A.

  7. Czy jest coś, czym można zastąpić sos Worcestershire? Czy jego ewentualne pominięcie bardzo wpłynie na finalny efekt? Z góry dziękuję za odpowiedź!

    1. Agnieszka Author says:

      Aniu, Worcestershire możesz zastąpić sosem sojowym 🙂 Pozdrawiam, Aga

  8. Polędwiczki w piekarniku w naczyniu żaroodpornym??
    Pozdrawiam

    1. Agnieszka Author says:

      Polędwiczki można piec albo w naczyniu żaroodpornym albo na patelni, na której je obsmażaliśmy, o ile nadaje się ona do piekarnika 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  9. niestety, mnie nie wyszły 🙁 mięso było twarde

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo mi przykro Aniu. Mięso było marynowane min.1 1/2 godziny? I czy było wyjęte odpowiednio wcześniej przed pieczeniem z lodówki? Możliwe też, że same polędwiczki były starsze i wtedy niestety mięso jest twardsze. Jeśli były mniejsze, to czas pieczenia też mógł okazać się dla nich zbyt długi. Pozdrawiam, Aga

  10. 5 gwiazdek
    Robiłam dzisiaj, wyszło perfekcyjnie, pyszne danie :)!

    1. Agnieszka Author says:

      Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  11. 4 gwiazdki
    Przepis super, tylko po cholerne jasną ta opowieść przed nim. Szukałem przepisu a nie powieści.

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Wskazówki dotyczące przygotowania mogą się przydać, zwłaszcza początkującym. Zawsze można je jednak pominąć i przejść od razu do przepisu, klikając w przycisk “przejdź do przepisu” znajdujący się tuż pod głównym zdjęciem 🙂 Pozdrawiam, Aga

  12. Czy suszone pomidory w oleju czy proszkowane? Mam zamiar zrobić i nie wiem co przygotować..

    1. Agnieszka Author says:

      Suszone pomidory suche, z torebki, nie z zalewy 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  13. 5 gwiazdek
    Przepis super. Wyszły rewelacyjnie, nawet moj syn który nie lubi zabardzo mięsa zajadał ze smakiem 😉

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć, Agnieszko! <3 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  14. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre , polecam !

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂 Pozdrawiam, Aga

  15. Czy można pięć w rękawie piekarniczym?

    1. Agnieszka Author says:

      Tak, można 🙂 Polecam tylko na 3-5 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i podlać mięso sosem, który się wytworzył, by ładnie się zarumieniło. Pozdrawiam, Aga

    2. 4 gwiazdki
      Możesz pięć ale najlepiej od razu dziesięć !

  16. Dzień dobry, mięso wyszło przepyszne. Czy można zrobić sos do tych polędwiczek z pozostałości po pieczeniu? Nie było tego dużo więc może dodać trochę wina czy raczej wody/rosołu i zagęścić? Jak by Pani radziła?

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że polędwiczki smakowały 🙂 Tak, z pozostałości po pieczeniu wyjdzie pyszny sos. Polecam dodać nieco czerwonego wina i gotować na patelni czy w rondlu przez ok. 5-10 minut, aż się zredukuje i zagęści. Pozdrawiam serdecznie, Aga

  17. 5 gwiazdek
    Czy mięso może marynować się cała dobę?
    Specjalnie byłam kupić sos Worcestershire. Moje polędwiczki ( 600gr) zamarynowałam, do lodówki wsadziłam i dostałam telefon.. Nie dam rady ich dzisiaj upiec. Za miast czosnku świeżego użyłam w proszku. Myślę że nic im nie będziedo jutra. Jak Pani uważa?
    Pozdrawiam:-)

    1. Agnieszka Author says:

      Proszę się nie martwić, polędwiczkom nic się nie stanie w lodówce 🙂 Mogą się marynować przez całą dobę. A czosnek w proszku też jest ok 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego! Aga

  18. Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź:-).
    Polędwiczki wyszły przepyszne, soczyste w środku i ten sosik ( z dodatkiem wina)…bajka. Piekłam około 17 min.bez termometru. Po 10 min. wbijając lekko szpikulec czułam opór. To znaczy że jeszcze parę minutek. Po okolo 5 min. wyłączyłam piernik.
    Następnie 2 minutki odpoczywały sobie poza piekarnikiem.
    W tym czasie nałożyłam długa fasolkę na talerze.
    Elegancko pokroiłam polędwiczki i polałam sosem:-).
    Bardzo dziękuję za przepis.
    Zapisany i do ulubionych dodany:-)

    1. Agnieszka Author says:

      Brzmi fantastycznie! Super, że obiad się udał 🙂 Pozdrawiam serdecznie, A.

  19. a jak je trzeba podac dopiero na drugi dzien to jak je podgrzac Alina

    1. Agnieszka Author says:

      Proponuję odgrzać je na patelni z sosem, którym został po pieczeniu. Do sosu można dodać nieco wina lub bulionu. Pozdrawiam, Agnieszka

  20. Bez sosu Worcestershire też były pyszne.Pieczone w naczyniu żaroodpornym 25 min.Do tego bratkartofle.Polecam przepis.

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że smakowały! Pozdrawiam serdecznie, Aga

  21. Wlasnie teraz przygotowałam,zamarynowałam poledwiczki z tego przepisu. Zapach jest super ,jestem pewna ze jutro będą smakowały tak jak pachna. .Dam odpowiedz .

  22. 5 gwiazdek
    Wlasnie zamarynowalam
    poledwiczki z tego przepisu,Zapach jest piekny,mysle ze tez tak beda jutro smakowaly.Dam odpowiedz.

    1. Agnieszka Author says:

      Super, smacznego! Pozdrawiam, Aga

  23. Witam.Koniecznie musze napisac o tych wspomnianych poledwiczkach. One sa pyszne.Zapach cudowny.Przepis zapisany .Bede wracac do niego napewno.Polecam.!!! aaa robiam z sosem sojowym. Dziękuję bardzo : }

    1. Agnieszka Author says:

      Takie komentarze to miód na moje serce 🙂 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Aga

  24. Witam czy można zostawić obsmażoną polędwiczkę ok 1h i po tym czasie zapiec???

    1. Agnieszka Author says:

      Radziłabym nie rozdzielać obsmażania i pieczenia. Pozdrawiam, A.

  25. 5 gwiazdek
    Pyszne, soczyste, mięciutkie. Ja podaję z sosem kurkowym! Niebo w gębie.

    1. Agnieszka Author says:

      Ale miło czytać takie recenzje! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

  26. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre polędwiczki, na pewno jeszcze wrócę.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

  27. Wyszły bardzo dobre , serdecznie dziękuję za przepis

    1. Agnieszka Author says:

      Super czytać takiego komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

  28. 5 gwiazdek
    Zrobiłam dziś na obiad i wyszło pysznie 🙂 polędwiczki marynowały się od wczorajszego wieczora. Jestem zupełnie niewprawną kucharką i ten przepis bardzo mi pomógł – dziękuję 🙂

    1. Aga Author says:

      Super, że polędwiczki się udały! Powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  29. 3 gwiazdki
    Moja pierwsza polędwiczka z życiu, nie będzie ostatnia bo kupiłam jej więcej więc zapewne jeszcze spróbuje. Marynowana 4h. 23 min w piekarniku ( może zbyt długo) i można nią zabić bo taka twarda aż się boję co będzie jutro jak ją odgrzeje, sosu nie mam bo odparowała ta resztka w piekarniku. Jedyny + to ładny zapach

    1. Aga Author says:

      Pani Moniko, jeśli polędwiczka była mała, to nawet 23 minuty mogły się okazać zbyt długim czasem pieczenia :/ Gorąco polecam korzystanie z termometru do mięsa – to najpewniejsza metoda sprawdzenia, czy mięso jest gotowe. Zawsze też proszę pamiętać o odpowiednio wczesnym wyjęciu mięsa z lodówki – to też ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Pozdrawiam i oby następne podejścia były bardziej udane!

  30. Polędwiczki wyszly bardzo dobre 🙂 nie dodawałam sosu i piekłam w rękawie ❤️ powstał pyszny sos w trakcie pieczenia którym polalam mięso . Pychota

    1. Aga Author says:

      Super, że się udały i smakowały 🙂 Pozdrawiam!

    2. Przepis vs kluski śląskie says:

      Witam, chciałabym podać polędwiczke z kluskami śląskimi. Myśli pani ze to dobry pomysł? Wystarczy sosu do polania klusek czy lepiej dorobić sos np. pieczarkowy?

      1. Aga Author says:

        Kluski śląskie idealnie mi tu pasują!

  31. Czy można czymś zastąpić suszone pomidory?

    1. Aga Author says:

      Chyba nie ma dla nich żadnego zamiennika, można je ewentualnie pominąć w przygotowaniu. Pozdrawiam

  32. Magdalena says:

    5 gwiazdek
    Córka 15 lat: “takie pyszne możesz robić zawsze”. Przepis muszę zapisać, trafiłam na niego przez przypadek. I jak to bywa zamknęłam kartę. I dzisiaj szukałam jak głupia!!! Udało się, będą na święta.

    1. Aga Author says:

      Jak miło mi to czytać! 🙂 Cieszę się, że polędwiczki trafiły w gust. Pozdrawiam serdecznie!

  33. 5 gwiazdek
    Dziś robiłam , wyszły fantastycznie .
    Marynowany się dobę .

    1. Aga Author says:

      To fantastycznie! Pozdrawiam 🙂

  34. 5 gwiazdek
    Witam mam pytanko jak grube muszą być polędwiczki w sensie czy tylko po kroić czy trzeba lekko je potraktować młoteczkiem ? pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Polędwiczki mogą być dowolnej grubości i nie potrzebują rozbijania 🙂 Jeśli są ekstra duże można wydłużyć nieco czas pieczenia, ale najbezpieczniej będzie to sprawdzić termometrem do mięsa.

  35. Świetny przepis! says:

    5 gwiazdek
    Polędwiczki wyszły bardzo soczyste i smaczne. Dziękuję za przepis i za podsunięcie sosu Worcestershire. Piekłam mięso z paroma warzywami. Pozdrawiam.

    1. Aga Author says:

      Super, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  36. 5 gwiazdek
    Mój debiut i wyszły genialne. Mąż zachwycony a ja choć nie przepadam za mięsem, też jestem w szoku jakie to dobre. Dziękuję za fajny przepis!

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę Olu! 🙂

  37. Trawamaciej says:

    Przepis bomba! Pysznosci! Srednio 2 razy w miesiacu zajadamy na niedzielne obiady

    1. Aga Author says:

      Jak mi miło, bardzo się cieszę 🙂

  38. Ja robię podobnie, ale z patelni przekładam do folii aluminiowej, daję odrobinę masła i potem gdy odpoczywają zostaje sam pyszny sok bez tych przypalonych przypraw:)

    1. Aga Author says:

      Fajny pomysł Aneta 🙂 Ja mam jakiś delikatny piekarnik, bo przyprawy się nie przypalają w tak szybkim czasie 😉

    2. Aneta, wyrzuć z kuchni folię aluminiową- poczytaj o szkodliwości aluminium. Jak musisz to użyj papieru do pieczenia albo rękawa. Pozdrawiam.

  39. 5 gwiazdek
    Nie wykonałem przepisu dokładnie – po prostu szukałem informacji o tym jak długo piec polędwiczki po obsmażeniu.
    Ostatecznie piekłem przez 23 minuty.
    Czy dla tego rodzaju mięsa normalne jest, że pozostaje lekko różowe w środku? Nie wygląda na surowe, ale gdy się je naciśnie, to wypływa trochę różowego soku z mięsa. Smakuje jak zrobione. Czytałem w internecie, że polędwica powinna być lekko różowa, ale pomyślałem, że jeszcze zapytam tutaj

    1. Aga Author says:

      Tak, polędwiczki powinny być lekko różowe w środku 🙂

  40. Elżbieta Elutka says:

    5 gwiazdek
    Robiłam wczoraj a ,że zrobiłam więcej będą i dziś. Są przepyszne, delikatne,mięciutkie,po prostu idealne. Z powstałego przy pieczeniu soku zrobiłam sos. Dziś do sosu dodałam jogurtu. Dziękuję za ten przepis.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 To sama radość czytać takie komentarze! Pozdrawiam

  41. 5 gwiazdek
    Mojemu rocznemu synkowi smakowała więc jest naprawdę dobra

  42. 5 gwiazdek
    Przepis udał się znakomicie!!!!
    Pełen sukces

  43. 5 gwiazdek
    Polędwiczki mega delikatne super przepis

  44. 5 gwiazdek
    Dzień dobry, jak mogłabym podgrzać polędwiczki następnego dnia? Sos będę przygotowywała ale oddzielnie.

    1. Aga Author says:

      Najlepiej w całości, w dużym rondlu, lub na głębokiej patelni, podlane sosem.

  45. Polędwiczki palce lizać mniam. Mięciutkie i aromatyczne. Pierwszy raz wyszły mi takie pyszne Drogie Panie polecam 🙂

  46. Czy można wymienić mięso na polędwiczkę jagnięcą?

    1. Aga Author says:

      Nie próbowałam takiej wersji.

  47. Spodobał mi się ten przepis i chciałabym go wypróbować. Zastanawiam się czy w piecu polędwiczki powinny być w naczyniu z przykryciem czy bez?

    1. Aga Author says:

      Bez 🙂

  48. Robilam już kilka razy, za każdym razem świetnie smakowały. Pytanie moje czy mogę zrobić więcej na zaś i zamrozić? Czy nie stracą walorów smakowych i sprężystości?
    Pozdrawiam.

    1. Aga Author says:

      Zamrożenie, a co za tym idzie ponowne podgrzewanie, zmieni odrobinę strukturę mięsa. Będzie tak samo smaczne, ale ściślejsze w konsystencji. Dlatego polecam je wtedy np. jako wędlinę na kanapki 🙂

  49. 5 gwiazdek
    Polędwiczki bardzo smaczne tylko moje wyszły trochę suche . Pewnie za długo w piekarniku . Jaki sos ewentualnie do nich ?

4.70 from 63 votes (33 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl