Jeśli kochacie makarony tak jak ja, to musicie spróbować tego cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To absolutny klasyk niedzielnych rodzinnych obiadów. Wygląda efektownie i bez problemu najedzą się nim nawet największe głodomory.
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą – pyszne makaronowe rurki
To danie ma w sobie wszystko, co najlepsze – makaron, wyrazisty farsz szpinakowy z dodatkiem kremowego sera ricotta, pyszny sos pomidorowy z dużą ilością ziół i podpieczoną, miejscami chrupiącą i miejscami ciągnącą się mozzarellą. Małe Włochy na talerzu.
Farsz i sos
Farsz do cannelloni ze szpinakiem i ricottą lubię przygotowywać tylko z ricotty, ale zdarzają mi się małe oszustwa, gdy akurat brakuje jej w lodówce. Korzystam wtedy z serka śmietankowego typu Philadelphia – zmienia on nieco wyraz całego dania, bo nadaje więcej kremowości niż bliższa w konsystencji twarogowi ricotta. Dlatego jeśli nie macie w pobliżu sklepu z tym włoskim serem, spróbujcie spolszczonej wariacji z serkiem śmietankowym – jest równie pyszna!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne makarony znajdziesz w zakładce MAKARON
Do przygotowania sosu, którym zalejecie nafaszerowane szpinakiem i serem rurki, najlepiej wykorzystać dobrej jakości pomidory z puszki. Czasami jednak można trafić na bardzo wodnistą partię – wtedy lubię zrobić mieszankę i dodać tylko jedną puszkę pomidorów, a jedno opakowanie passaty pomidorowej. Sos robi się gęstszy i bardziej treściwy.
Nie szczędźcie też ziół! Oregano, bazylia, tymianek i czosnek muszą się tu pojawić.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Sprzęt
- Forma do pieczenia o wymiarach 25×35 cm
Składniki
- 500 g mrożonego szpinaku
- 450 g sera ricotta lub serka śmietankowego
- 250 g makaronu cannelloni
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 250 g mozzarelli
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ½ łyżki masła klarowanego
Kroki
- Rozmrożony szpinak dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Wrzuć na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś przez 5 minut. Po tym czasie zestaw patelnię z ognia.
- W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czonsku. Po chwili dodaj obie puszki pomidorów, bazylię, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5-7 minut.
- Do szpinaku dodaj ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
- Do formy do pieczenia wlej tyle sosu pomidorowego, by przykrył dno.
- Nadziewaj rurki cannelloni masą szpinakowo-serową i układaj w formie blisko siebie.
- Gdy zapełnisz całą formę makaronem, zalej go pozostałym sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35-40 minut, aż mozzarella się zrumieni.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!