Te obłędnie pyszne trufle piernikowe to prawdziwy hit Bożego Narodzenia i idealny pomysł na świąteczny deser last minute! Zrobisz je w 15 minut, a smakują jak z najlepszej cukierni.
Trufle piernikowe bez pieczenia są nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowych składników – znajdziecie tu m.in. suszone śliwki, daktyle, orzechy i ciemne kakao.
Czekoladowe trufle piernikowe bez pieczenia
Przed świętami wszyscy jesteśmy w niedoczasie. Zakupy, sprzątanie, pieczenie, gotowanie – często brakuje czasu, żeby chociaż się po głowie podrapać. Dlatego ekspresowe w przygotowaniu przepisy, takie jak te czekoladowe trufle piernikowe, są na wagę złota.
Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucisz do blendera/malaksera, zmiksujesz, uformujesz w kulki, później tylko dekoracja (nieobowiązkowa – przy totalnym braku czasu możesz z niej zrezygnować, a w smaku trufle i tak będą super) i można się zajadać!
Najprostsze trufle piernikowe – składniki
Żeby zrobić ten pyszny świąteczny deser bez pieczenia przygotuj:
- suszone śliwki – najlepiej mięciutkie i mięsiste; jeśli trafią się bardziej wysuszone, namocz je wcześniej i dokładnie odsącz przez dodaniem do masy
- suszone daktyle – pamiętaj sprawdzić, czy nie mają pestek!
- domowa kandyzowana skórka pomarańczowa – dzięki niej trufle piernikowe mają naprawdę wyjątkowy aromat
- migdały – jeśli nie masz w domu tych orzechów, dodaj orzechy ziemne, pekan lub orzechy laskowe (podprażone i pozbawione skórki)
- masło orzechowe – może być klasyczne arachidowe, ale sprawdzi się każde, które masz w domu
- ciemne kakao – dodaje głębi smaku
- przyprawa do piernika – najlepiej domowa, ale jeśli nie masz czasu jej przygotować, to bardzo dobry skład i smak ma przyprawa Kotanyi
Jak udekorować trufle piernikowe
Te pyszne świąteczne trufle tak naprawdę nie wymagają wielkiej dekoracji. Najprościej będzie obtoczyć je w kakao lub wiórkach kokosowych. Jeśli jednak chcesz uzyskać efekt premium, obtocz je w polewie z gorzkiej czekolady i udekoruj posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Sprawdź też inne pomysły na desery i ciasta na święta:
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami
Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkle cookies
Świąteczne ciasteczka korzenne
Trufle piernikowe – świąteczny deser bez pieczenia
Składniki
Trufle piernikowe
- 140 g suszonych śliwek
- 140 g daktyli
- 100 g migdałów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1½ łyżki kakao
- 1½ łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1⅔ łyżeczki przyprawy do piernika
Dekoracja
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Kroki
- Wszystkie składniki trufli umieść w malakserze i zmiksuj.140 g suszonych śliwek, 140 g daktyli, 100 g migdałów, 2 łyżki masła orzechowego, 1½ łyżki kakao, 1½ łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, 1⅔ łyżeczki przyprawy do piernika
- Uformuj z masy jednolitej wielkości kulki i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.200 g gorzkiej czekolady
- Zanurz truflę w czekoladzie i odłóż na papier do pieczenia. Powtórz ze wszystkimi kulkami.
- Posyp trufle posiekaną skórką pomarańczową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!