Konfitowane pomidory – najprostszy przepis

Konfitowane pomidory to lato zamknięte w słoiku. Takie pomidorki są świetnym dodatkiem do kanapek, grzanek, wytrawnych gofrów czy makaronów. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak nie do opisania!

Czym jest metoda confit (konfitowanie)?

Confit (konfitowanie) to proces przygotowywania produktów w głębokim tłuszczu i niskiej temperaturze. Nazwa pochodzi od francuskiego confire, czyli konserwować. Właśnie we Francji ta metoda ma swoje korzenie.

Dawniej konfitowano przede wszystkim mięsa, obecnie ten proces wykorzystywany jest też przy innych produktach ze względu na to, że pozwala wydobyć wyjątkowy smak potraw.

Konfitowane pomidory

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić konfitowane pomidory?

Przygotowanie tych obłędnie pysznych pomidorków jest dziecinnie proste. Wszystkie składniki, czyli pomidory, oliwę, czosnek i zioła, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika i robimy sobie kawę (albo i dwie), bo mamy dużo czasu, aż będziemy nasze konfitowane pomidory wyjmować.

Konfitowane pomidory

Z czym podawać pomidory confit?

Te pyszne, skąpane w aromatycznej oliwie konfitowane pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do:

  • grzanek
  • kanapek
  • tostów
  • tortilli
  • wytrawnych gofrów
  • makaronów

Sprawdź też inne przepisy z pomidorami w roli głównej:

Pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Burrata z pomidorami

Pomidorowe risotto

Kapusta z pomidorami

Ratatouille zapiekany

Konfitowane pomidory

Konfitowane pomidory – najprostszy przepis

Konfitowane pomidory to przepyszny dodatek do kanapek, grzanek czy makaronów. Możesz je też podawać solo jako antipasti.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 1 słoik

Składniki 

  • 500 g pomidorów np. cherry, koktajlowe lub śliwkowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo

  • ulubione świeże zioła np. rozmaryn, tymianek

Kroki

  • Pomidory umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane ząbki czosnku, oliwę, zioła, sól i pieprz.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 °C na 1½ – 2 godziny, aż pomidorki będą skarmelizowane, a skórka będzie pomarszczona.
  • Po ostudzeniu, przełóż pomidorki wraz z czosnkiem i oliwą do słoiczka i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, lunch
Kuchnia: francuska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: konfitowane pomidory, pieczone pomidory, pomidorki konfitowane, pomidory

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl