Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Konfitowane pomidory - najprostszy przepis

Konfitowane pomidory to przepyszny dodatek do kanapek, grzanek czy makaronów. Możesz je też podawać solo jako antipasti.
Servings 1 słoik
Całkowity czas przygotowania 1 hour 30 min.

Ingredients

  • 500 g pomidorów np. cherry, koktajlowe lub śliwkowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo

  • ulubione świeże zioła np. rozmaryn, tymianek

Instructions

  • Pomidory umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane ząbki czosnku, oliwę, zioła, sól i pieprz.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 °C na 1½ - 2 godziny, aż pomidorki będą skarmelizowane, a skórka będzie pomarszczona.
  • Po ostudzeniu, przełóż pomidorki wraz z czosnkiem i oliwą do słoiczka i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Posiłek: brunch, lunch
Kuchnia: francuska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: konfitowane pomidory, pieczone pomidory, pomidorki konfitowane, pomidory