Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Oceń jako pierwszy/a
Konfitowane pomidory - najprostszy przepis
Konfitowane pomidory to przepyszny dodatek do kanapek, grzanek czy makaronów. Możesz je też podawać solo jako antipasti.
Servings
1
słoik
Całkowity czas przygotowania
1
hour
godz.
30
min.
min.
Ingredients
500
g
pomidorów
np. cherry, koktajlowe lub śliwkowe
3
ząbki
czosnku
50
ml
oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo
ulubione świeże zioła
np. rozmaryn, tymianek
Instructions
Pomidory umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane ząbki czosnku, oliwę, zioła, sól i pieprz.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
110
°C
na 1½ - 2 godziny, aż pomidorki będą skarmelizowane, a skórka będzie pomarszczona.
Po ostudzeniu, przełóż pomidorki wraz z czosnkiem i oliwą do słoiczka i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
brunch, lunch
Kuchnia:
francuska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe:
konfitowane pomidory, pieczone pomidory, pomidorki konfitowane, pomidory