Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Puszyste, lekkie i pełne soczystych owoców – dokładnie takie jest to odwrócone ciasto z brzoskwiniami.

Ciasto zawdzięcza swoją delikatną i wilgotną konsystencję dodatkowi jogurtu naturalnego i masła. To dla mnie gwarancja udanego ciasta ucieranego.

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami – prosty przepis

Jeśli szukasz przepisu na nowy ulubiony deser na lato, to świetnie trafiłaś/eś! To odwrócone ciasto z brzoskwiniami to letni deser idealny. Prawie 1 kg soczystych, słodkich pomarańczy i puszyste ciasto z aromatem wanilii to zestaw idealny.

A wiesz, co jeszcze jest w nim cudowne? Prostota wykonania. To ciasto wygląda bardzo efektownie i smakuje jak z najlepszej cukierni, ale jest super proste do zrobienia.

Odwrócone ciasto brzoskwiniowe

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić odwrócone ciasto z brzoskwiniami?

Każde ciasto ucierane, a zwłaszcza jogurtowe, jest proste do zrobienia, ale wymaga trzymania się kilku zasad. Jeśli będziesz o nich pamiętać, twoje odwrócone ciasto z brzoskwiniami wyjdzie idealnie.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jogurt, jajka i owoce warto wyjąć z lodówki minimum 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywanie ciasta.

Nie miksuj zbyt długo. Mąkę i inne suche składniki zazwyczaj mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto mocno wyrośnie w piekarniku, a po wyjęciu opadnie.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Zawsze polecam trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Sprawdź też inne przepisy na ciasto z owocami:

Francuska tarta cytrynowa – tarte au citron

Apfelkuchen – proste ciasto z jabłkami

Apple pie – amerykańska szarlotka

Sernik cytrynowy z lemon curd

Ciasto jogurtowe z malinami

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

To pyszne odwrócone ciasto z brzoskwiniami to super pomysł na letni deser.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

  • 180 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g brzoskwiń

Syrop

  • 50 g cukru brązowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka syropu brzoskwiniowego

Kroki

  • Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokrój owoce w plastry.
  • Masło i cukier utrzyj na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i jogurt. Wymieszaj krótko, na małych obrotach lub ręcznie, tylko do połączenia składników.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim jak najściślej brzoskwinie.
  • Na owoce przełóż ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut, do suchego patyczka. 
  • W międzyczasie przygotuj syrop brzoskwiniowy, gotując na małym ogniu cukier, wodę i syrop brzoskwiniowy, aż zgęstnieje.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, po 10 minutach obróć je do góry nogami. Polej syropem.

Wskazówki

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brzoskwinie, ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z owocami, odwrócone ciasto, szybkie ciasto z brzoskwiniami

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie, TikToku czy Facebooku.

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. W przepisie jest 220g masła i 180g masła- podejrzewam że jedno z nich pewnie miało być mąką, tylko które?

    1. Aga Author says:

      220 g mąki. Dzięki za wyłapanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl