Puszyste, lekkie i pełne soczystych owoców – dokładnie takie jest to odwrócone ciasto z brzoskwiniami.
Ciasto zawdzięcza swoją delikatną i wilgotną konsystencję dodatkowi jogurtu naturalnego i masła. To dla mnie gwarancja udanego ciasta ucieranego.
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami – prosty przepis
Jeśli szukasz przepisu na nowy ulubiony deser na lato, to świetnie trafiłaś/eś! To odwrócone ciasto z brzoskwiniami to letni deser idealny. Prawie 1 kg soczystych, słodkich pomarańczy i puszyste ciasto z aromatem wanilii to zestaw idealny.
A wiesz, co jeszcze jest w nim cudowne? Prostota wykonania. To ciasto wygląda bardzo efektownie i smakuje jak z najlepszej cukierni, ale jest super proste do zrobienia.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić odwrócone ciasto z brzoskwiniami?
Każde ciasto ucierane, a zwłaszcza jogurtowe, jest proste do zrobienia, ale wymaga trzymania się kilku zasad. Jeśli będziesz o nich pamiętać, twoje odwrócone ciasto z brzoskwiniami wyjdzie idealnie.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jogurt, jajka i owoce warto wyjąć z lodówki minimum 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywanie ciasta.
Nie miksuj zbyt długo. Mąkę i inne suche składniki zazwyczaj mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto mocno wyrośnie w piekarniku, a po wyjęciu opadnie.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Zawsze polecam trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
Sprawdź też inne przepisy na ciasto z owocami:
Francuska tarta cytrynowa – tarte au citron
Apfelkuchen – proste ciasto z jabłkami
Apple pie – amerykańska szarlotka
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
- 180 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g brzoskwiń
Syrop
- 50 g cukru brązowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka syropu brzoskwiniowego
Kroki
- Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokrój owoce w plastry.
- Masło i cukier utrzyj na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i jogurt. Wymieszaj krótko, na małych obrotach lub ręcznie, tylko do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim jak najściślej brzoskwinie.
- Na owoce przełóż ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut, do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotuj syrop brzoskwiniowy, gotując na małym ogniu cukier, wodę i syrop brzoskwiniowy, aż zgęstnieje.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, po 10 minutach obróć je do góry nogami. Polej syropem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie, TikToku czy Facebooku.
W przepisie jest 220g masła i 180g masła- podejrzewam że jedno z nich pewnie miało być mąką, tylko które?
220 g mąki. Dzięki za wyłapanie 🙂