Sos grzybowy. Prosty przepis

Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w jesiennej kuchni. Ten prosty przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych jest absolutnym pewniakiem. Wystarczy tylko 20 minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem leśnych grzybów.

Sos grzybowy możecie podawać z makaronem, kluskami czy mięsem. Nie zapomnijcie posypać go posiekaną natką pietruszki dla podbicia aromatu!

Sos grzybowy ze świeżych grzybów, czyli skarby jesieni w roli głównej

Okres od połowy sierpnia do końca listopada to czas, kiedy wszyscy miłośnicy grzybów chwytają koszyki w dłonie i ruszają na łowy.

Nie od dziś wiadomo, że grzybobranie to jeden z ulubionych sportów narodowych Polaków. I nie ma się co dziwić! Ze skarbów znalezionych w lesie można przygotować przepyszne potrawy. W tym ten wspaniały, aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić prosty sos grzybowy ze świeżych grzybów?

Jeśli szukacie sposobu, jak zrobić prosty sos grzybowy, to trafiliście w odpowiednie miejsce.

Do przygotowania sosu potrzebne są:

  • świeże (lub mrożone) grzyby leśne: prawdziwki, podgrzybki, kurki
  • śmietana kremówka
  • białe wino wytrawne
  • cebula, najlepiej delikatna szalotka
  • czosnek
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Grzyby należy dokładnie oczyścić. Jeśli są dość czyste, wystarczy przetrzeć je wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jeśli natomiast mają więcej zanieczyszczeń, warto opłukać je pod bieżącą wodą i pozostawić do przeschnięcia na ręczniku papierowym. Najważniejsze, by grzyby były jak najkrócej pod wodą, w przeciwnym razie wchłoną płyn i staną się gąbczaste i niesmaczne.

Oczyszczone grzyby kroimy w mniejsze części i dodajemy do przesmażonej na maśle i podlanej winem szalotki z czosnkiem. Następnie tylko śmietana, sól, pieprz, pietruszka i gotowe!

Dokładny opis, jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów, znajdziecie na dole strony.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych

Z jakich grzybów robić sos grzybowy?

Czym chata bogata, a właściwie w tym przypadku – czym las bogaty. Aromatyczny sos przygotujecie z borowików, podgrzybków, maślaków, kurek, koźlarzy czy zajączków.

Z czym podawać sos ze świeżych grzybów?

Sos grzybowy ze świeżych grzybów fantastycznie pasuje do:

  • makaronu – najlepiej długiego, jak tagliatelle czy pappardelle,
  • klusek – kopytek, kładzionych, śląskich
  • placków warzywnych, np. ziemniaczanych czy z cukinii
  • mięsa, np. pieczonego czy duszonego
Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych

Sprawdź też inne przepisy na grzyby:

Kurczak z dynią i pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Makaron z grzybami i szpinakiem

Tarta z kurkami

Makaron z kurkami i kurczakiem

Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych

Sos grzybowy

Ten prosty przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych jest w moim top 5 jesiennych przepisów. Do przygotowania go użyjcie prawdziwków, podgrzybków lub kurek.
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g grzybów leśnych podgrzybków, prawdziwków, kurek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina*
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • garść natki pietruszki posiekanej

Kroki

  • Grzyby opłucz szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Gdy wyschną, pokrój je na mniejsze kawałki – odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na dwie lub cztery części (gdy większe).
  • Szalotkę pokrój w drobne plastry.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj.
  • Po chwili wlej wino i zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
  • Gdy ok. 1/2 płynu wyparuje, dodaj grzyby i drugą łyżkę masła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym/średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, regularnie mieszając.
  • Dodaj śmietanę i gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  • Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawaj z makaronem, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do mięsa.

Wskazówki

*Białe wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: borowiki, grzyby, kurki, obiad bez mięsa, podgrzybki, prawdziwki, sos, sos do makaronu, sos grzybowy, sos grzybowy ze śmietaną, sos kurkowy, sos z grzybów leśnych, sos ze świeżych grzybów

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Super przepis, polecam

  2. 5 stars
    Pyszne! Polecam.

5 from 4 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl