Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w jesiennej kuchni. Ten prosty przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych jest absolutnym pewniakiem. Wystarczy tylko 20 minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem leśnych grzybów.
Sos grzybowy możecie podawać z makaronem, kluskami czy mięsem. Nie zapomnijcie posypać go posiekaną natką pietruszki dla podbicia aromatu!
Sos grzybowy ze świeżych grzybów, czyli skarby jesieni w roli głównej
Okres od połowy sierpnia do końca listopada to czas, kiedy wszyscy miłośnicy grzybów chwytają koszyki w dłonie i ruszają na łowy.
Nie od dziś wiadomo, że grzybobranie to jeden z ulubionych sportów narodowych Polaków. I nie ma się co dziwić! Ze skarbów znalezionych w lesie można przygotować przepyszne potrawy. W tym ten wspaniały, aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić prosty sos grzybowy ze świeżych grzybów?
Jeśli szukacie sposobu, jak zrobić prosty sos grzybowy, to trafiliście w odpowiednie miejsce.
Do przygotowania sosu potrzebne są:
- świeże (lub mrożone) grzyby leśne: prawdziwki, podgrzybki, kurki
- śmietana kremówka
- białe wino wytrawne
- cebula, najlepiej delikatna szalotka
- czosnek
- masło
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Grzyby należy dokładnie oczyścić. Jeśli są dość czyste, wystarczy przetrzeć je wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jeśli natomiast mają więcej zanieczyszczeń, warto opłukać je pod bieżącą wodą i pozostawić do przeschnięcia na ręczniku papierowym. Najważniejsze, by grzyby były jak najkrócej pod wodą, w przeciwnym razie wchłoną płyn i staną się gąbczaste i niesmaczne.
Oczyszczone grzyby kroimy w mniejsze części i dodajemy do przesmażonej na maśle i podlanej winem szalotki z czosnkiem. Następnie tylko śmietana, sól, pieprz, pietruszka i gotowe!
Dokładny opis, jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów, znajdziecie na dole strony.
Z jakich grzybów robić sos grzybowy?
Czym chata bogata, a właściwie w tym przypadku – czym las bogaty. Aromatyczny sos przygotujecie z borowików, podgrzybków, maślaków, kurek, koźlarzy czy zajączków.
Z czym podawać sos ze świeżych grzybów?
Sos grzybowy ze świeżych grzybów fantastycznie pasuje do:
- makaronu – najlepiej długiego, jak tagliatelle czy pappardelle,
- klusek – kopytek, kładzionych, śląskich
- placków warzywnych, np. ziemniaczanych czy z cukinii
- mięsa, np. pieczonego czy duszonego
Sprawdź też inne przepisy na grzyby:
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Makaron z grzybami i szpinakiem
Makaron z kurkami i kurczakiem
Sos grzybowy
Składniki
- 500 g grzybów leśnych podgrzybków, prawdziwków, kurek
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina*
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- garść natki pietruszki posiekanej
Kroki
- Grzyby opłucz szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Gdy wyschną, pokrój je na mniejsze kawałki – odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na dwie lub cztery części (gdy większe).
- Szalotkę pokrój w drobne plastry.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj.
- Po chwili wlej wino i zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
- Gdy ok. 1/2 płynu wyparuje, dodaj grzyby i drugą łyżkę masła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym/średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, regularnie mieszając.
- Dodaj śmietanę i gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
- Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Podawaj z makaronem, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do mięsa.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Super przepis, polecam
Pyszne! Polecam.