Szybkie ciasto z brzoskwiniami to przepyszny deser na lato. Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz soczyste, słodkie brzoskwinie to idealne połączenie!
Proste ciasto na lato z owocami
Nie ma lepszego momentu na pieczenie prostego ciasta z owocami niż lato. Świeże, soczyste i słodkie truskawki, maliny, czereśnie i bohaterki naszego dzisiejszego przepisu – brzoskwinie, aż się proszą o wykorzystanie ich w słodkich wypiekach i pysznych deserach.
Brzoskwinie świetnie sprawdzą się w rozmaitych ciastach i słodkościach. Na ciepłe dni warto mieć jednak sprawdzony przepis, dlatego polecam Wam bardzo to szybkie ciasto z brzoskwiniami.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Szybkie ciasto z brzoskwiniami – ciasto z owocami na oleju
To szybkie ciasto z brzoskwiniami przygotowuje się naprawdę ekspresowo! Pokrojenie owoców, wymieszanie składników i ułożenie ich w foremce nie powinno zająć Wam więcej niż 15 minut.
Dłuższym procesem jest niestety pieczenie, ale uwierzcie mi, naprawdę warto czekać! Ciasto jest puszyste, mega delikatne i wilgotne. To ostatnie to zasługa dodatku jogurtu naturalnego i oleju.
Uwielbiam wypieki przygotowywane na bazie masła. Jednak szybkie ciasto z owocami na oleju jest równie pyszne, a zdecydowanie łatwiejsze i bardziej wilgotne niż podobne wypieki z masłem. Takie ciasto dłużej też utrzymuje świeżość.
Zakalec – jak go uniknąć?
Ciasta ucierane, zwłaszcza te z dodatkiem jogurtu i owoców, są obarczone ryzykiem zakalca. Jednak od razu uspokajam – nie musicie się go obawiać. Mam dla Was kilka wskazówek, dzięki którym ze spokojem będziecie wyjmować to szybkie ciasto z brzoskwiniami z piekarnika.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To zdecydowane najważniejszy krok. Olej, jogurt, jajka i owoce najlepiej wyjąć minimum 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowywanie ciasta. Często spotykam w przepisach informację, że wystarczy 30 minut, ale uważam, że nie ma co ryzykować. Produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku. Warto więc poczekać nieco dłużej.
Nie miksuj zbyt długo. Dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Jeśli Twój piekarnik pracuje normalnie (tzn. nie ma tendencji do przypalania lub niedopiekania) najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
Sprawdź też inne przepisy na łatwe ciasta z owocami:
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką
Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Składniki
- 120 g oleju
- 3 jaja
- 250 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki sody
- 500 g brzoskwiń (ok. 4 średnie brzoskwinie)
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Kroki
- Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki (nie musisz obierać).
- W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- W większej misce wymieszaj energicznie trzepaczką jajka z cukrem drobnym i cukrem z wanilią.
- Dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25×35 wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż brzoskwinie w równomiernych odstępach.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
- Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Jest rewelacyjne szybkie mokre i można dać różne owoce ostatnio nawet zaszalałam i na jednej blaszce zrobiłam miks śliwki i brzoskwini .
Brzmi super!