Przepis na szybki piernik przyda się wszystkim, którzy szukają pysznego i prostego w przygotowaniu ciasta na święta Bożego Narodzenia.
Ten piernik jest miękki, wyrazisty i aromatyczny, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Jego słodkość przełamują lekko kwaskowe powidła śliwkowe.
Przepis na szybki piernik dla zabieganych
Wigilia i święta Bożego Narodzenia to okazja do przygotowywania rozmaitych pierników i pierniczków.
Wielu z Was nie wyobraża sobie tych świąt bez tradycyjnego, dojrzewającego piernika staropolskiego.
Jeśli jednak nie zdążyliście zrobić klasycznego piernika (albo stwierdziliście, że nie macie na to miejsca w lodówce – jak ja), z całego serca polecam Wam ten przepyszny szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Przepis od mistrzyni cukiernictwa
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, które będę mogła przygotować w ciągu jednego, ale smakiem i konsystencją będzie przypominało piernik dojrzewający.
Ten efekt udało mi się osiągnąć korzystając z przepisu fantastycznej Mary Berry, jednej z jurorek znanego programu o pieczeniu The Great British Bake Off.
Berry, która jest kultową postacią brytyjskiej sceny kulinarnej, podzieliła się przepisem na piernik w starym stylu, z dodatkiem aż 3 rodzajów słodzideł: melasy, syropu golden syrup i brązowego cukru.
Po drobnej modyfikacji proporcji i składników, w tym dodaniu ciemnego kakao, powstał ten przepis na szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi. I nie wyobrażam sobie już bez niego świąt Bożego Narodzenia!
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi lub…?
Ten szybki piernik bardzo zyskuje na przełożeniu go powidłami śliwkowymi. Powidła mają idealną, gęsta konsystencję i są lekko kwaskowe, dzięki czemu równoważą słodkość ciasta.
Możecie jednak modyfikować ten przepis i do przełożenia piernika użyć np. gęstej konfitury morelowej, porzeczkowej lub malinowej.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na święta Bożego Narodzenia:
Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Sprzęt
- Blacha do pieczenia o wymiarach 33×27 cm
Składniki
Ciasto
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 100 g melasy
- 200 g cukru brązowego
- 550 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- ⅔ łyżki cynamonu
- 450 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jaja
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
- 300 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki amaretto
- 5 łyżek wody
Kroki
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę piernikową i kakao wymieszaj w dużej misce.
- W garnku z grubym dnem rozpuść na małym ogniu masło, melasę, miód i cukier. Zestaw do ostudzenia.
- W kubku roztrzep jajka.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i roztrzepane jajka. Wymieszaj silikonową łopatką, tylko do uzyskania jednolitej masy.
- Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość lejąca masa.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
- Studź ciasto na kratce.
- Gdy ciasto będzie już chłodne, przekrój je na pół. Nasącz je amaretto wymieszanym z wodą (nasączaj ciasto od wewnętrznej strony, tam gdzie będą powidła).
- Dolną połowę wysmaruj równomiernie powidłami śliwkowymi i przykryj górną połową.
- Przygotuj polewę: W garnuszku podgrzej śmietanę, doprowadź prawie do wrzenia. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i odstaw na 1-2 minuty. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Udekoruj ciasto polewą i orzechami lub śliwkami w czekoladzie.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!