Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie! Możecie ją też spakować w lunchbox i zabrać do pracy – bez problemu podgrzejecie ją w mikrofalówce. W ciepłe dni frittata będzie idealnym pomysłem na danie piknikowe.
Frittata – proste i zdrowe śniadanie
Dla wszystkich, którym znudziła się jajecznica na śniadanie, mam idealny pomysł. Frittata to super proste danie, w którym ulubione dodatki – warzywa, sery, wędliny – zalewa się delikatną masą jajeczną i zapieka. To jeden z najlepszych sposobów na czyszczenie lodówki!
Klasyczną frittatę przygotowuje się przy użyciu patelni żeliwnej, na której najpierw podsmaża się składniki, a następnie wstawia ją do rozgrzanego piekarnika. Jeśli nie macie takiej patelni w kuchni, nic straconego – w tym przepisie pokazuje inną metodę przygotowania tej włoskiej potrawy, czyli w ceramicznej formie na tartę.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem – na śniadanie i na kolację
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem to zdecydowanie jeden z najczęściej powtarzanych przeze mnie pomysłów. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a kombinacja smaków to po prostu strzał w 10!
Najczęściej frittata pojawia się u mnie na śniadanie, ale możecie ją też spakować w lunchbox, zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce. W ciepłe dni takie danie będzie idealnym pomysłem piknik.
Sekretny składnik
W klasycznym przepisie na frittatę do masy jajecznej zazwyczaj nie dodaje się nic. Czasem możemy spotkać dodatek mleka lub śmietany. W moim przepisie pojawia się składnik, dzięki któremu frittata jest jeszcze bardziej sycąca i konkretna. Tym składnikiem jest ricotta.
Ricotta to włoski ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych z mleka krowiego, owczego lub koziego. Ser ten jest miękki, niesolony, o konsystencji nieco przypominającej twaróg. Dzięki temu, że jest kremowy i neutralny w smaku, sprawdza się zarówno jako dodatek do deserów, jak i dań wytrawnych.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Sprzęt
- Forma na tartę o średnicy ok. 25 cm
Składniki
- 5 dużych jajek
- 250 g sera ricotta
- 200 g wędliny
- 1 nieduży brokuł
- 150 g pieczarek brązowych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Kroki
- Brokuły opłucz pod bieżącą wodą i podziel na równej wielkości różyczki. Gotuj przez ok. 2-3 minuty (powinien być lekko twardy), odcedź.
- Pieczarki umyj, pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym.
- Wędlinę pokrój w równą kostkę.
- Jajka rozbełtaj w misce, wmieszaj ricottę, starty ser Grana Padano, sól oraz pieprz.
- Brokuły, wędlinę i pieczarki przełóż do formy. Zalej je masą jajeczno-serową.
- Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!