Pad thai z tofu to wegetariańska wersja jednego z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. To ekspresowy pomysł na obiad dla miłośników kuchni orientalnej. Z tym przepisem już nigdy nie zamówicie pad thai na wynos!
Pad thai z tofu – obiad bez mięsa w orientalnym wydaniu
Pad thai od lat króluje w tajskich restauracjach. Dostosowany oczywiście do europejskich kubków smakowych, ze zmniejszoną ilością sosu rybnego i stonowaną pikantnością, pad thai jest wizytówką kuchni orientalnej na świecie.
Główne składniki tego ekspresowego dania to makaron ryżowego i białkowy dodatek w postaci krewetek, kurczaka lub tofu (często spotykany jest też mix kurczak + tofu lub krewetki +tofu). Całość skąpana jest w super aromatycznym sosie, który stanowi tak naprawdę clou całej potrawy. To od wyważonych proporcji sosu zależy sukces dania.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tyle smaków!
Pad thai łączy w sobie kilka smaków – kwaśny, słodki, pikantny i umami. Ten ostatni to jeden z pięciu podstawowych smaków. Ciężko go określić, ale niektórzy opisują go jako „mięsny” lub „rosołowy”. Dzięki umami smak mięsnych potraw jest wyjątkowo głęboki. Nie inaczej jest w przypadku tego dania.
Przy takiej mieszance warto pamiętać o odpowiednich proporcjach, by żaden ze smaków nie przytłaczał pozostałych. W przepisie poniżej znajdziecie moją wersję sosu, ale eksperymentujcie do woli i dostosowujcie go do swoich podniebień. Lubicie ostrzejsze jedzenie? Dorzućcie więcej chili. Preferujecie więcej słodkości? Może warto wsypać dodatkowe 2 łyżeczki brązowego cukru. Kombinujcie, aż dojdziecie do swojej ulubionej wersji 🙂
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na orientalne dania znajdziesz w zakładce KUCHNIA AZJATYCKA
Przygotowanie to podstawa
Tak jak w przypadku wszystkich dań typu stir-fry (szybkie smażenie na dużym ogniu), również przy pad thai z tofu wcześniej przygotowanie składników jest bardzo ważne. Tofu powinno czekać odsączone i pokrojone w kostkę, makaron odcedzony, warzywa oczyszczone i posiekane, sos w miseczce wymieszany. Wszystko w zasięgu ręki i gotowe do szybkiego dorzucenia do woka.
Pad thai z tofu
Składniki
- 125 g makaronu ryżowego wstęgi 3-5 mm
- 200 g tofu
- ½ papryki
- 2 jaja
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 70 g orzechów ziemnych niesolonych
- garść kiełków fasoli mung
- olej do smażenia
Sos
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 cm kawałek imbiru starty
- 3½ łyżki brązowego cukru
- 3½ łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
Do podania
- 1 limonka
- płatki chili
- orzechy ziemne prażone
Kroki
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw jeden kubek wody z gotowania – może się przydać.
- Paprykę pokrój w paski. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Posiekaj dymkę.
- Jajka roztrzep w kubku, odstaw.
- Rozgrzej 1-2 łyżki oleju w woku/głębokiej patelni. Wrzuć pokrojone tofu i smaż przez 5 minut, obracając co jakiś czas, by się zrumieniło.
- Podlej patelnię odrobiną oleju i dodaj dymkę (białą część) i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj paprykę.
- Wrzuć makaron, dodaj sos i wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
- Przesuń całość na jedną stronę patelni, a na drugą wlej jajka. Rozmieszaj je trochę, niech lekko się zetną, a następnie wymieszaj je razem z makaronem.
- Dodaj zieloną część dymki, kiełki i orzechy. Zdejmij z ognia, wymieszaj.
- Podawaj posypane płatkami chili, z dodatkową porcją orzechów i szczypioru z dymki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Dziękuję za przepis.Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona.Szybko i bardzo smacznie.Lubimy te sanki .
Super przepis,smakuje świetnie.Dzięki.