Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw jeden kubek wody z gotowania - może się przydać.
Paprykę pokrój w paski. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Posiekaj dymkę.
Jajka roztrzep w kubku, odstaw.
Rozgrzej 1-2 łyżki oleju w woku/głębokiej patelni. Wrzuć pokrojone tofu i smaż przez 5 minut, obracając co jakiś czas, by się zrumieniło.
Podlej patelnię odrobiną oleju i dodaj dymkę (białą część) i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj paprykę.
Wrzuć makaron, dodaj sos i wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Przesuń całość na jedną stronę patelni, a na drugą wlej jajka. Rozmieszaj je trochę, niech lekko się zetną, a następnie wymieszaj je razem z makaronem.
Dodaj zieloną część dymki, kiełki i orzechy. Zdejmij z ognia, wymieszaj.
Podawaj posypane płatkami chili, z dodatkową porcją orzechów i szczypioru z dymki.