Papryka faszerowana mięsem mielonym to prosty przepis na zdrowy obiad pełen warzyw. Dzięki warzywom właśnie, a także użyciu mięsa z indyka, to też niskokaloryczny posiłek, idealny dla osób zwracających uwagę na spożyte kalorie.
Papryka faszerowana mięsem mielonym – prosty przepis na obiad
Faszerowane, zapiekane warzywa to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, przygotowanie jest banalnie proste, a smaku mnóstwo!
W lato często pojawia się w mojej kuchni cukinia faszerowana mięsem mielonym, natomiast wersja z papryką to opcja całoroczna.
Papryka faszerowana mięsem mielonym to idealny posiłek na tydzień pracy. Można przygotować je wcześniej w większej ilości na raz, a później podgrzewać szybko w piekarniku czy w kuchence mikrofalowej. Papryki dobrze się przechowują w lodówce i nie tracą nic na smaku, czekając na swoją kolej.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Papryka faszerowana mięsem mielonym – najważniejsze składniki
Papryka. Nasza główna gwiazda. Możecie wykorzystać dowolną paprykę – czerwoną, pomarańczową, żółtą, zieloną. To tylko i wyłącznie kwestia Waszych preferencji smakowych. Ja najczęściej używam czerwoną paprykę, bo pasuje mi jej słodkość. Najważniejsze, by papryka była świeża, jędrna i raczej większa, żeby łatwiej było nakładać do niej farsz.
Mięso mielone z indyka. To zdecydowanie najczęściej wykorzystywane przeze mnie mięso mielone. Lubię je za delikatny smak i fakt, że jest niskokaloryczne i chude. Świetne dla osób, którym zależy na ograniczaniu ilości spożywanych kalorii i tłuszczów zwierzęcych. Jego kolejnym plusem jest to, że jest niedrogie. Jeśli jednak nie macie w domu mięsa z indyka lub nie przepadacie za nim, a macie ochotę na takie pyszne papryki, możecie wykorzystać mielone mięso z kurczaka, wieprzowe lub wołowe.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na proste obiad znajdziesz w zakładce OBIAD
Pomidory krojone. Pomidory krojone są spoiwem dla farszu, a także nadają całemu daniu intensywny smak. Nie zmieniałabym ich na świeże pomidory, bo farsz może okazać się zbyt płynny.
Ser. Wyznaję zasadę, że bez sera nie ma zapiekania. Wiem, że kalorie, wiem, że tłuszcz, ale i tak nic na to nie poradzę – kocham sery. Ich smak, to jak się pięknie ciągną, a jednocześnie lekko chrupią, gdy są mocniej zrumienione. Niebo w gębie. Do posypania wierzchu papryk świetnie pasuje starta mozzarella lub cheddar.
Przyprawy. Papryka faszerowana mięsem mielonym lubi się z konkretnymi przyprawami. Dlatego w farszu znajdziecie solidną dawkę słodkiej papryki, oregano, bazylii, a także suszonych pomidorów i chili. To idealna mieszanka, która nie przytłacza, tylko podkreśla smak wszystkich składników.
Dodatki do farszu. Żeby urozmaicić farsz, warto dodać do niego jeszcze inne warzywa niż tylko pomidory. Polecam kukurydzę, czarną fasolę, groszek.
Opcjonalnie: ryż. Najczęściej przygotowuję farsz wyłącznie z mięsem i warzywami. Możecie jednak dodać do niego ryż lub kaszę, które zwiększą wartość odżywczą całego dania. To też dobra metoda ratunku, jeśli brakuje Wam nieco mięsnego farszu.
Z czym podawać pieczone papryki?
Faszerowaną paprykę możecie podawać solo, bez żadnych dodatków – to solidna porcja warzyw i chudego białka. Jeśli jednak czujecie, że przydałoby się coś obok na talerzu, proponuję:
- ulubioną kaszę lub ryż
- gotowane lub pieczone warzywa
- sałata z lekkim sosem vinegret
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Składniki
- 4 duże papryki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki pomidorów suszonych z chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 100 g sera typu mozzarella lub cheddar
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Kroki
- Umyj paprykę, przekrój na pół i wykrój ze środka gniazdo nasienne.
- Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
- Dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Posól mięso i przesmaż na średnim ogniu.
- Gdy mięso jest w całości przesmażone, wlej na patelnię krojone pomidory, dodaj pozostałe przyprawy i kukurydzę. Duś na niedużym ogniu przez 5-8 minut
- Przełóż papryki do naczynia żaroodpornego i napełnij je farszem. Posyp startym serem.
- Wstaw papryki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut.
- Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Super proste i smaczne, dodałam jeszcze groszek zielony, było pycha
Papryki piecze się z przyjryciem czy bez ? I jak ustawić piekarnik ? Termoobieg ?
Pieczemy bez przykrycia, góra-dół 🙂 Pozdrawiam, Aga
Przepis wygląda bardzo apetycznie ile fasoli dodać do farszu? Czy z papryk można odkroić górę i je nafaszerować, czy jednak lepiej przekroić je na pół?
Gosiu, można odkroić górę z papryk i faszerować w całości. Co do ilości fasoli, to według własnego smaku 🙂