Jeżeli do tej pory chałka z kruszonką kojarzyła Wam się z pracochłonnym, skomplikowanym wypiekiem, ten przepis zmieni Wasze zdanie. Łatwo dostępne składniki, prosta i czytelna instrukcja, a efekt przepyszny!
Chałka z tego przepisu jest puszysta, mięciutka, delikatna i idealnie maślana.
Puszysta chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką to jeden z najważniejszych smaków mojego dzieciństwa. Uwielbiałam ją jeść na śniadanie, z masłem czy jako słodką przekąskę, z dżemem czy owocami, na podwieczorek.
Cały czas chałka jest jednym z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych wypieków. Przez lata dopracowywałam recepturę, aż udało mi się stworzyć ten przepis na chałkę idealną, który znajdziecie poniżej.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Z jakiej mąki można zrobić chałkę?
Moja idealna chałka z kruszonką powinna mieć mięsiste, mięciutkie wnętrze, lekko rumianą skórkę, a jej słodycz powinna pochodzić przede wszystkim z delikatnej kruszonki.
Nie przepadam za chałkami, które właściwie niczym nie różnią się od zwykłego ciasta drożdżowego. Zdecydowanie wolę te bardziej “chlebowe” w teksturze. By upiec właśnie taką chałkę należy użyć odpowiedniej mąki.
Aby chałka była gęsta, mięsista, ale też puszysta, należy użyć mąki pszennej z wysoką zawartością białka. Może to być np. mąka pszenna chlebowa typ 720 lub 750, która idealnie nadaje się do drożdżowych wypieków. Dobrze też poradzi sobie mąka bułkowa typ 650.
Uwierzcie mi, warto poświęcić nieco czasu i poszukać dobrej mąki w sklepie. Jej rodzaj i jakość całkowicie zmieniają smak wypieku, dzięki czemu chałka z kruszonką wyjdzie perfekcyjnie!
Jeśli nie piekłaś/eś wcześniej ciasta drożdżowego albo czujesz, że potrzebujesz podszkolić się w technice, sprawdź koniecznie mój poradnik “Jak upiec idealne ciasto drożdżowe”
Jak zapleść chałkę z 4 części?
Najtrudniejszym punktem w przygotowaniu chałki jest dla wielu osób jej składanie. Początkującym polecam zrobienie klasycznego warkocza z 3 części, jednak dla chętnych przygotowałam wideo, na którym pokazuję, jak zapleść chałkę z 4 części.
Puszystka chałka z kruszonką – modyfikacje
Ja jestem fanką klasycznej chałki z kruszonką, ale zamiast kruszonki możecie posypać ją tym, co najbardziej lubicie. Będzie smakować równie pysznie z dodatkiem sezamu lub maku.
Możecie wtedy jednak zwiększyć nieco ilość cukru, bo w tym przepisie głównym dostarczycielem słodkości jest właśnie wspomniana kruszonka.
Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki:
Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem
Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça
Drożdżówki z borówkami i serem
Pełnoziarniste bułki do burgerów
Chałka z kruszonką
Składniki
Ciasto
- 550 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka (np. typ 650)
- 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
- 300 ml mleka lekko ciepłego
- 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Kruszonka
- 40 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Dodatkowo do posmarowania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka lub wody
Kroki
- Jeżeli przygotowujesz chałkę ze świeżymi drożdżami przygotuj rozczyn i pozostaw go na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Mleko wlej do garnka i zacznij lekko podgrzewać. Dodaj masło, niech rozpuści się w ciepłym mleku. Uważaj tylko, żeby się nie zagotowało! Zestaw z ognia do przestygnięcia.
- Na stolnicy lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, lekko ciepłe mleko z masłem, cukier, drożdże instant lub zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Po wyrośnięcie podziel na 4 równe części. Każdą z tych części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 30 cm. (Wersja dla początkujących: Podziel ciasto na 3 części i zapleć jak warkocz).
- Złącz wszystkie 4 paski na samych końcach i zacznij je przeplatać – dokładną instrukcję przeplatania znajdziesz w wideo powyżej.
- Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie masa przypominająca gruboziarnisty piasek.
- Gdy chałka podwoi swoją objętość, posmaruj ją jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
fajny przepis, pierwszy raz piekłam chałkę i wyszła super!
Bardzo się cieszę, że się udało 🙂 Pozdrawiam, A.
W przepisie nie ma jajek?
Zgadza się, nie ma jajek.