Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to delikatniejsza wersja jednego z najbardziej klasycznych polskich obiadów. Tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, ewentualnie z wieprzowo-wołowego. Dziś proponuję Wam lżejszą wersję z mięsem z indyka. Mniej kalorii, ale ile więcej smaku!

Zdrowe mięso z indyka

Bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni mielone mięso z indyka. Pojawia się w różnego rodzaju zapiekankach, sosach do makaronu, a także w klasycznych kotletach mielonych. To świetna alternatywna dla wszystkich, którzy próbują ograniczać kalorie i ilość spożywanego tłuszczu.

Kotlety mielone pojawiają się u nas najczęściej w weekend. Wtedy jest czas na przygotowanie klasycznego obiadu, który wymaga rozpalenia wszystkich palników na kuchni. O ile dodatki, takie jak ziemniaki czy młoda fasolka szparagowa są dość konserwatywne, o tyle składniki, które dodaję do samych kotletów, już niekoniecznie.

kotlety mielone

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić kotlety mielone z indyka

Do kotletów mielonych najczęściej dodaje się wyłącznie drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, jajko, bułkę moczoną w mleku oraz sól i pieprz. W moim przepisie wprowadzam kilka modyfikacji, dzięki którym kotlety są puszyste, aromatyczne i bardzo wyraziste.

Za wyjątkowy smak odpowiadają aromatyczny sos Worcestershire, owczy włoski ser Pecorino Romano i duża garść zieleniny w postaci posiekanej natki pietruszki.

kotlety mielone

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne obiady znajdziecie w zakładce OBIAD.

kotlety mielone

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to lżejsza alternatywa dla klasycznego polskiego obiadu.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 0 kotletów

Składniki 

  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 50 g sera Pecorino Romano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 kajzerka namoczona wcześniej w mleku
  • bułka tarta do smażenia

Kroki

  • Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Ser Pecorino zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Przełóż te składniki do miski i wymieszaj z mięsem, sosem Worcestershire, kajzerką i przyprawami.
  • Uformuj kotlety (ok. 8-10 sztuk) i obtocz je w bułce tartej.
  • Rozgrzej na patelni olej i zacznij smażyć partiami kotlety z obu stron przez kilka minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: indyk, klasyczny obiad, kotlety, kotlety mielone, mięso mielone

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl