Czekoladowa chmura to wyjątkowe ciasto – totalnie czekoladowe, intensywne i przepyszne. A to wszystko bez ani grama mąki!

Czekoladowa chmura – ciasto na każdą okazję

Czekoladowa chmura była jednym z pierwszych ciast, które na stałe weszły do mojego repertuaru wypieków. Każde urodziny, imieniny, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi – to czekoladowe cudo musiało być na stole. Zawsze lubiłam je piec, bo zaspokajało moje czekoladowe potrzeby (a te są zawsze duże!), zawsze wychodziło bezbłędnie i wyglądało bardzo efektownie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Czekoladowa chmura – przepis Nigelli Lawson

Przepis na chmurę znalazłam w książce Nigelli Lawson, której receptury sporadycznie mnie rozczarowują. Tu trafiłam na wieloletni hit. Nigella natomiast nie jest autorką tego przepisu, do czego od razu się w książce przyznaje. Na czekoladową chmurę natrafiła w książce “Classic Home Desserts” amerykańskiego autora Richarda Saxa.

Zarówno Nigella, jak i Richard, opisują to ciasto jednym słowem: intensywne. I dokładnie takie właśnie jest.

Znakiem charakterystycznym ciasta jest zapadnięty środek. W tym wypadku to nie wypadek przy pracy, tylko celowy zabieg. Jeśli nie przepieczecie ciasta, to w kilka chwil po wyjęciu z piekarnika, powinno zacząć zapadać się w środku, tworząc idealne miejsce na krem z bitej śmietany i mascarpone.

Czekoladowa chmura

Najważniejsze wskazówki

Najważniejszym składnikiem ciasta jest oczywiście czekolada. W tym wypadku mówimy o aż 250 g gorzkiej czekolady. I tu bardzo ważna wskazówka – wybierajcie czekoladę o zawartości min. 70% kakao. Zdarzało mi się przygotować chmurę z czekolady 60% lub 64% kakao, która też jest nazywana gorzką, ale za każdym razem efekt był co najwyżej zadowalający. Ciasto za bardzo opadało i czuć było różnicę w smaku. Czekolada o 70% zawartości kakao to optymalny wybór.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO.

Kolejna ważna wskazówka, którą chciałabym się z Wami podzielić, dotyczy temperatury produktów. Teoretycznie wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, jednak w przypadku jajek warto wykonać jeden mały zabieg, który zagwarantuje sukces, czyli wyrośnięte ciasto.

Dwa całe jajka i 4 żółtka wbij do dużej miski i pozostaw w temperaturze pokojowej. Białka, które pozostają po odjęciu żółtek, wstaw natomiast do lodówki. Zimne białka to większe prawdopodobieństwo uzyskania sztywnej, idealnej piany, bez której nasze ciasto nie ma szansy wyrosnąć.

Pamiętajcie o tej radzie zwłaszcza w upalne dni!

Czekoladowa chmura
Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura

Słynne czekoladowe ciasto o niesamowicie intensywnym smaku z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone. Niebo w gębie nie tylko dla czekoladoholików!
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 0

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

Ciasto

  • 250 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 125 g masła
  • 6 dużych jaj
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki likieru Cointreau (albo 1½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
  • starta skórka z jednej pomarańczy

Krem

  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka likieru Cointreau (albo ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (zerknij na wskazówki powyżej).
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do gorącej czekolady masło i rozpuść, by powstała jednolita masa.
  • Do dużej miski wbij 2 całe jajka i 4 żółtka. Pozostałe 4 białka umieść w innej wysokiej misce.
  • Jajka i żółtka ubij z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj powoli masę czekoladowo-maślaną, cały czas ubijając.
  • Dodaj likier/ekstrakt i skórkę z pomarańczy.
  • Pozostałe 4 białka ubij na sztywną pianę. Gdy będzie ubita, dodaj do niej pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
  • Przełóż ubitą pianę do miski i ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką.
  • Przelej całość do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut.
  • Studź na kratce. Po chwili powinieneś zauważyć, że środek się zapada.

Przygotowanie kremu

  • Wszystkie składniki do kremu powinny być schłodzone.
  • Przełóż mascarpone i śmietanę do miski i ubij na sztywno.
  • Pod koniec ubijana dodaj likier i cukier puder.
  • Przełóż na ciasto.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto czekoladowe, czekolada, deser czekoladowy, gorzka czekolada, krem z mascarpone, mascarpone

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl