Waniliowa owsianka z truskawkami to jedno z moich ulubionych śniadań mlecznych. Jest bajecznie prosta w przygotowaniu i syci na długi czas. No i jest taka pyszna!
W czerwcu i na początku lipca owsianka z truskawkami to punkt obowiązkowy w moim menu. Truskawki mogę wykorzystywać do wszystkiego, więc musiały też pojawić się w propozycji śniadaniowej.
Jak pewnie zauważyliście, jestem totalną fanką płatków owsianych i owsianki na śniadanie. Lubie przygotowywać ją w wersji czekoladowej lub jako overnight oats, czyli jako nocną owsiankę, szykowaną wieczór wcześniej. Oczywiście gdzie tylko mogę, wykorzystuję truskawki.
Płatki owsiane to samo zdrowie
Płatki owsiane to bardzo dobry wybór na śniadanie. Są prawdziwą skarbnicą zdrowia.
- Stanowią doskonałe źródło błonnika, który wpływa na sprawne działanie układu pokarmowego i zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu do krwi.
- Zawierają solidne dawki potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
- Mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne dzięki zawartym w owsie awentramidów, pochodnych kwasów cynamonowych.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Owsianka z truskawkami to śniadanie z superfood
Nie zapominajmy jednak o truskawkach, które również mogą się pochwalić szeregiem ważnych dla naszego zdrowia składników:
- Występujące w truskawkach pektyny wspomagają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii.
- W jednej szklance truskawek znajduje się aż 82 mg witaminy C, czyli 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.
- Truskawki zawierają kwas elagowy, który jest antyoksydantem, wspierającym układ odpornościowy.
- Zawarty w truskawkach błonnik zawarty wspiera perystaltykę jelit i pomaga zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.
- Truskawki zawierają również flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu i wpływają na zmniejszenie tendencji do powstawania zakrzepicy żylnej.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Owsianka z truskawkami
Składniki
- 150 g płatków owsianych
- 550-600 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 200 g truskawek
Kroki
- Wsyp do garnka płatki owsiane i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia.
- Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5 minut.
- Truskawki dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
- Zdejmij płatki z mlekiem z kuchenki, dodaj ekstrakt waniliowy i miód lub syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do dwóch miseczek i podawaj z truskawkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!