ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Te kremowe jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem to gwarantowany hit na Wielkanoc i nie tylko. Są po prostu przepyszne, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut!
Pyszny pomysł na śniadanie wielkanocne z 5 składników
Jeśli jesteście regularnymi gośćmi na blogu, to wiecie, że jestem wielbicielką prostoty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować pyszne i pełnowartościowe dania dla całej rodziny.
W kuchni bowiem liczy się nie ilość, a jakość. Dlatego do przygotowania tych jajek w kokilkach wykorzystałam łososia wędzonego firmy Suempol. Wyróżnia się on świeżym, delikatnym mięsem i wyjątkowym smakiem.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym
Do przygotowania tej pysznej wielkanocnej przekąski będziecie potrzebować:
- łososia wędzonego na zimno – najlepiej firmy Suempol
- gęstą, kwaśną śmietanę – 18% lub 22%
- szczypiorek
- jajka – jak zawsze polecam „zerówki” lub wiejskie jaja ze sprawdzonego źródła (klatkowym „trójkom” mówimy nie)
- masła – do wysmarowania kokilek
Samo przygotowanie jest dziecinnie proste! Kokilki czy ramekiny smarujemy masłem i wykładamy łososiem. Dodajemy śmietanę wymieszaną z dużą ilością szczypiorku, a na nią wbijamy jajko i wstawiamy do pieczenia. Proste, prawda?

Jajka zapiekane w kokilkach z łososiem – pieczenie w kąpieli wodnej
Jest jeden myk w tym przepisie, dzięki któremu te zapiekane jajka w kokilkach są tak wyjątkowo kremowe – to pieczenie w bain-marie, czyli w kąpieli wodnej. Kokilki ustawiamy w dużym naczyniu, do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremek. Nie pomijajcie tego kroku, jeśli zależy Wam na wyjątkowo pysznym, rozpływającym się w ustach daniu.


Sprawdź też inne pomysły na dania wielkanocne:
Jajka faszerowane łososiem wędzonym
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym
Sprzęt
- 4 kokilki
Składniki
- 4 duże jajka
- 150 g łososia wędzonego firmy Suempol
- 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- masło do smarowania kokilek
Kroki
- Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.150 g kwaśnej śmietany, 1 pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
- Kokilki wysmaruj masłem i wyłóż łososiem wędzonym.150 g łososia wędzonego, masło
- Rozłóż śmietanę do kokilek i wbij jajka.4 duże jajka
- Przełóż kokilki do wysokiego naczynia i nalej do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 10 minut.
- Podawaj z chrupiącym grzankami, posypane dodatkowo szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!