Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Te kremowe jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem to gwarantowany hit na Wielkanoc i nie tylko. Są po prostu przepyszne, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut!

Pyszny pomysł na śniadanie wielkanocne z 5 składników

Jeśli jesteście regularnymi gośćmi na blogu, to wiecie, że jestem wielbicielką prostoty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować pyszne i pełnowartościowe dania dla całej rodziny.

W kuchni bowiem liczy się nie ilość, a jakość. Dlatego do przygotowania tych jajek w kokilkach wykorzystałam łososia wędzonego firmy Suempol. Wyróżnia się on świeżym, delikatnym mięsem i wyjątkowym smakiem.

Kremowe Jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym
Kremowe Jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

Do przygotowania tej pysznej wielkanocnej przekąski będziecie potrzebować:

  • łososia wędzonego na zimno – najlepiej firmy Suempol
  • gęstą, kwaśną śmietanę – 18% lub 22%
  • szczypiorek
  • jajka – jak zawsze polecam „zerówki” lub wiejskie jaja ze sprawdzonego źródła (klatkowym „trójkom” mówimy nie)
  • masła – do wysmarowania kokilek

Samo przygotowanie jest dziecinnie proste! Kokilki czy ramekiny smarujemy masłem i wykładamy łososiem. Dodajemy śmietanę wymieszaną z dużą ilością szczypiorku, a na nią wbijamy jajko i wstawiamy do pieczenia. Proste, prawda?

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym
Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

Jajka zapiekane w kokilkach z łososiem – pieczenie w kąpieli wodnej

Jest jeden myk w tym przepisie, dzięki któremu te zapiekane jajka w kokilkach są tak wyjątkowo kremowe – to pieczenie w bain-marie, czyli w kąpieli wodnej. Kokilki ustawiamy w dużym naczyniu, do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremek. Nie pomijajcie tego kroku, jeśli zależy Wam na wyjątkowo pysznym, rozpływającym się w ustach daniu.

Sprawdź też inne pomysły na dania wielkanocne:

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki

Różowe jajka faszerowane

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Pasta jajeczna z awokado

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

Te przepyszne jajka zapiekane z łososiem to idealny przepis na Wielkanoc.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 4 porcje

Sprzęt

  • 4 kokilki

Składniki 

  • 4 duże jajka
  • 150 g łososia wędzonego firmy Suempol
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • masło do smarowania kokilek

Kroki

  • Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.
    150 g kwaśnej śmietany, 1 pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Kokilki wysmaruj masłem i wyłóż łososiem wędzonym.
    150 g łososia wędzonego, masło
  • Rozłóż śmietanę do kokilek i wbij jajka.
    4 duże jajka
  • Przełóż kokilki do wysokiego naczynia i nalej do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 10 minut.
  • Podawaj z chrupiącym grzankami, posypane dodatkowo szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: jajka, łosoś, łosoś wędzony, pomysł na śniadanie, potrawy wielkanocne, śniadanie z jajkami, wielkanoc

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl