Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z łososiem wędzonym

Te przepyszne jajka zapiekane z łososiem to idealny przepis na Wielkanoc.
Servings 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Sprzęt

  • 4 kokilki

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 150 g łososia wędzonego firmy Suempol
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • masło do smarowania kokilek

Kroki

  • Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.
    150 g kwaśnej śmietany, 1 pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Kokilki wysmaruj masłem i wyłóż łososiem wędzonym.
    150 g łososia wędzonego, masło
  • Rozłóż śmietanę do kokilek i wbij jajka.
    4 duże jajka
  • Przełóż kokilki do wysokiego naczynia i nalej do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 10 minut.
  • Podawaj z chrupiącym grzankami, posypane dodatkowo szczypiorkiem.
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: jajka, łosoś, łosoś wędzony, pomysł na śniadanie, potrawy wielkanocne, śniadanie z jajkami, wielkanoc