Szukasz pomysłu na elegancki i wyjątkowy obiad? Ten przepis to coś dla Ciebie.
Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym to słoneczna Italia na talerzu. Jest prosto, lekko i przepysznie. I wystarczy zaledwie 30 minut, by przygotować ten rewelacyjny obiad.
Prosty obiad z makaronem
Jeśli jesteś stałym gościem na blogu, to wiesz, że prosta pasta to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Wystarczy kilka szlachetnych dodatków i pyszny posiłek gotowy.
Pomysł na ten makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym pojawił się, gdy wróciłam z targu z prawie 2 kg szparagów w ręku. Tak, możliwe, że jestem od nich nieco uzależniona 😉
Łososia zapiekanego ze szparagami przygotowuję regularnie, ale miałam ochotę na dodanie im cytrusowego smaku. Połączyłam więc te dwa składniki z klasycznym włoskim spaghetti al limone i wyszedł absolutnie niepowtarzalny, przepyszny obiad.
OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak przygotować makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym
Do przygotowania tego dania z makaronem będziesz potrzebować:
- makaron – polecam spaghetti, tagliatelle czy papardelle
- filet z łososia – polecam dzikiego łososia pacyficznego
- zielone szparagi
- ser mascarpone – możesz go ewentualnie zastąpić śmietaną 30%
- śmietanę 18%
- cytryny – pamiętaj, by je sparzyć i wyszorować przed użyciem
- koperek – duuuuuużo świeżego koperku
- oliwę – do zapiekania ryby i szparagów
Szparagi i łososia układamy na blasze, polewamy oliwą i zapiekamy. W międzyczasie gotujemy makaron (z którego zachowujemy wodę z gotowania!) i przygotowujemy kremowy, orzeźwiający sos cytrynowy na bazie mascarpone i śmietanki.
Do sosu dodajemy makaron, pokrojone szparagi, poszarpanego łososia oraz dużą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Solidnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym gotowy!
Dokładną instrukcję znajdziecie w ramce z przepisem poniżej.
Sprawdź też inne pomysły na szparagi:
Tarta ze szparagami i serem cheddar
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym
Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą
Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 400 g filetu z łososia
- 400 g szparagów zielonych
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietany 18%
- 2 cytryny skórka otarta z obu i sok wyciśnięty z jednej
- sól, świeżo zmielony pieprz
- pęczek koperku
- oliwa
Kroki
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filet z łososia i szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Polej je oliwą, posyp gruboziarnistą solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i piecz przez 12 minut.400 g filetu z łososia, 400 g szparagów, oliwa
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Przed odcedzeniem, zachowaj duży kubek wody z gotowania.300 g makaronu
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej śmietankę i ser mascarpone. Dodaj sok z cytryny i skórkę.250 g mascarpone, 150 ml śmietany 18%, 2 cytryny
- Dodaj na patelnię połowę wody z gotowania oraz makaron, wymieszaj.
- Dodaj szparagi, koperek, łososia i ponownie wymieszaj. Dolej pozostałą wodę z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek koperku
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!