Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filet z łososia i szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Polej je oliwą, posyp gruboziarnistą solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do
220 °C i piecz przez 12 minut. 400 g filetu z łososia, 400 g szparagów, oliwa
W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Przed odcedzeniem, zachowaj duży kubek wody z gotowania.
300 g makaronu
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej śmietankę i ser mascarpone. Dodaj sok z cytryny i skórkę.
250 g mascarpone, 150 ml śmietany 18%, 2 cytryny
Dodaj na patelnię połowę wody z gotowania oraz makaron, wymieszaj.
Dodaj szparagi, koperek, łososia i ponownie wymieszaj. Dolej pozostałą wodę z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek koperku