Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to prawdziwa eksplozja smaku. Delikatne, maślane ciasto z dodatkiem i migdałów i miękkie, słodkie, czerwone pomarańcze skąpane w cytrusowym syropie.
To odwrócone ciasto z owocami bazuje na kultowym, brytyjskim przepisie na madeira cake. Jest lekkie, mocno cytrusowe i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałów i idealnie smakuje z kubkiem ciepłej herbaty.
Odwrócone ciasto migdałowe na bazie Madeira cake
Brytyjczycy kochają tzw. tea cakes, czyli ciasta do herbaty. Gdy wejdziecie do cukierni czy kawiarni w dowolnym miejscu w Wielkiej Brytanii w gronie tea cakes najczęściej znajdziecie różnego rodzaju jasne, delikatne i puszyste ciasta biszkoptowe i ucierane.
Jednym z najpopularniejszych z nich jest madeira cake, które stanowiło bazę przepisu na odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami. To maślane, delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, nasączone cytrusami.
Jego nazwa pochodzi nie od wyspy Madery, tylko od portugalskiego wina deserowego Madeira, z którym często było serwowane jeszcze w XVII w.
Madeira cake jest tak lubianym ciastem na Wyspach, że często pojawia się w menu słynnej Afternoon Tea, czyli popołudniowej herbaty, w luksusowym hotelu Savoy w Londynie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami – idealne do kawy i herbaty
To odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami jest rozkoszną, luksusową, bogatą wersją wspomnianego madeira cake. Do delikatnego, puszystego ciasta z dodatkiem migdałów dodajemy prawdziwą cytrusową eksplozję w postaci soczystych, czerwonych pomarańczy.
Można powiedzieć, że to odwrócone ciasto z owocami jest potrójnie pomarańczowe – plastry zapiekamy na dnie, do ciasta dodajemy startą skórkę pomarańczową, a całość polewamy przepysznym pomarańczowym syropem.
Odwrócone ciasto z owocami z Sycylii
Czerwone pomarańcze to niezwykle efektownie wyglądająca odmiana popularnych cytrusów. Pomarańcze te są uprawiane tylko na Sycylii – to zasługa wyjątkowego mikroklimatu, który zapewnia obecność wulkanu Etna.
Czerwone pomarańcze są fantastycznym dodatkiem do ciast ze względu na swój piękny wygląd, ale są też bardzo zdrowe. 1 pomarańcza dostarcza ponad 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Warto je wykorzystać w przepisie na odwrócone ciasto z owocami.
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to jedno z wielu pysznych ciast, które znajdziesz na stronie. Sprawdź też:
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Sprzęt
- 1 Tortownica o średnicy 25 cm
Składniki
- 3½ czerwone pomarańcze
- 200 g masła
- 400 g cukru
- 4 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml wody
Kroki
- 3 pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę (zachowaj ją – wykorzystamy ją do ciasta).*
- Pokrój pomarańcze na plastry o grubości 3-4 mm.
- W garnku wymieszaj 200 ml wody, 200 g cukru i sok z ½ pomarańczy. Dodaj pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Wyjmij pomarańcze z syropu i zostaw do wystudzenia.
- Masło utrzyj z pozostałymi 200 g cukru na jasną i puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, dalej ubijając.
- Dodaj do ciasta startą wcześniej skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
- Dół tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
- Ułóż na dnie podgotowane wcześniej plastry pomarańczy, a na nich rozłóż równo ciasto.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij boki foremki. Gdy ciasto przestygnie, ostrym nożem odetnij równo "górkę" ciasta i przełóż ciasto do góry nogami. Polej je syropem pozostałym po gotowaniu pomarańczy.
Wskazówki
Inspiracja do przepisu: Sainsbury’s
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!