Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to prawdziwa eksplozja smaku. Delikatne, maślane ciasto z dodatkiem i migdałów i miękkie, słodkie, czerwone pomarańcze skąpane w cytrusowym syropie.

To odwrócone ciasto z owocami bazuje na kultowym, brytyjskim przepisie na madeira cake. Jest lekkie, mocno cytrusowe i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałów i idealnie smakuje z kubkiem ciepłej herbaty.

Odwrócone ciasto migdałowe na bazie Madeira cake

Brytyjczycy kochają tzw. tea cakes, czyli ciasta do herbaty. Gdy wejdziecie do cukierni czy kawiarni w dowolnym miejscu w Wielkiej Brytanii w gronie tea cakes najczęściej znajdziecie różnego rodzaju jasne, delikatne i puszyste ciasta biszkoptowe i ucierane.

Jednym z najpopularniejszych z nich jest madeira cake, które stanowiło bazę przepisu na odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami. To maślane, delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, nasączone cytrusami.

Jego nazwa pochodzi nie od wyspy Madery, tylko od portugalskiego wina deserowego Madeira, z którym często było serwowane jeszcze w XVII w.

Madeira cake jest tak lubianym ciastem na Wyspach, że często pojawia się w menu słynnej Afternoon Tea, czyli popołudniowej herbaty, w luksusowym hotelu Savoy w Londynie.

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami – idealne do kawy i herbaty

To odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami jest rozkoszną, luksusową, bogatą wersją wspomnianego madeira cake. Do delikatnego, puszystego ciasta z dodatkiem migdałów dodajemy prawdziwą cytrusową eksplozję w postaci soczystych, czerwonych pomarańczy.

Można powiedzieć, że to odwrócone ciasto z owocami jest potrójnie pomarańczowe – plastry zapiekamy na dnie, do ciasta dodajemy startą skórkę pomarańczową, a całość polewamy przepysznym pomarańczowym syropem.

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto z owocami z Sycylii

Czerwone pomarańcze to niezwykle efektownie wyglądająca odmiana popularnych cytrusów. Pomarańcze te są uprawiane tylko na Sycylii – to zasługa wyjątkowego mikroklimatu, który zapewnia obecność wulkanu Etna.

Czerwone pomarańcze są fantastycznym dodatkiem do ciast ze względu na swój piękny wygląd, ale są też bardzo zdrowe. 1 pomarańcza dostarcza ponad 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Warto je wykorzystać w przepisie na odwrócone ciasto z owocami.

Odwrócone Ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to jedno z wielu pysznych ciast, które znajdziesz na stronie. Sprawdź też:

Ciasto rafaello bez pieczenia

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

Odwrócone Ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to pyszne, zaskakująco proste i pięknie wyglądające ciasto. Idealne do kubka kawy czy herbaty.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 12 porcji

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 25 cm

Składniki 

  • czerwone pomarańcze
  • 200 g masła
  • 400 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml wody

Kroki

  • 3 pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę (zachowaj ją – wykorzystamy ją do ciasta).*
  • Pokrój pomarańcze na plastry o grubości 3-4 mm.
  • W garnku wymieszaj 200 ml wody, 200 g cukru i sok z ½ pomarańczy. Dodaj pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Wyjmij pomarańcze z syropu i zostaw do wystudzenia.
  • Masło utrzyj z pozostałymi 200 g cukru na jasną i puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, dalej ubijając.
  • Dodaj do ciasta startą wcześniej skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
  • Dół tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
  • Ułóż na dnie podgotowane wcześniej plastry pomarańczy, a na nich rozłóż równo ciasto.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij boki foremki. Gdy ciasto przestygnie, ostrym nożem odetnij równo "górkę" ciasta i przełóż ciasto do góry nogami. Polej je syropem pozostałym po gotowaniu pomarańczy.

Wskazówki

*Skórka sprawia, że ciasto ma bardzo delikatną goryczkę. Jeśli jej nie lubisz, obierz pomarańcze całkowicie ze skóry.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasta, ciasto, ciasto madeira, ciasto migdałowe, ciasto na lato, ciasto pomarańczowe, ciasto ucierane, ciasto z czerwonymi pomarańczami, ciasto z owocami, czerwone pomarańcze, deser, deser na święta, letnie ciasto, owocowy deser

Inspiracja do przepisu: Sainsbury’s

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl