Pad thai z tofu

Pad thai z tofu to wegetariańska wersja jednego z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. To ekspresowy pomysł na obiad dla miłośników kuchni orientalnej. Z tym przepisem już nigdy nie zamówicie pad thai na wynos!

Pad thai z tofu – obiad bez mięsa w orientalnym wydaniu

Pad thai od lat króluje w tajskich restauracjach. Dostosowany oczywiście do europejskich kubków smakowych, ze zmniejszoną ilością sosu rybnego i stonowaną pikantnością, pad thai jest wizytówką kuchni orientalnej na świecie.

Główne składniki tego ekspresowego dania to makaron ryżowego i białkowy dodatek w postaci krewetek, kurczaka lub tofu (często spotykany jest też mix kurczak + tofu lub krewetki +tofu). Całość skąpana jest w super aromatycznym sosie, który stanowi tak naprawdę clou całej potrawy. To od wyważonych proporcji sosu zależy sukces dania.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tyle smaków!

Pad thai łączy w sobie kilka smaków – kwaśny, słodki, pikantny i umami. Ten ostatni to jeden z pięciu podstawowych smaków. Ciężko go określić, ale niektórzy opisują go jako „mięsny” lub „rosołowy”. Dzięki umami smak mięsnych potraw jest wyjątkowo głęboki. Nie inaczej jest w przypadku tego dania.

Przy takiej mieszance warto pamiętać o odpowiednich proporcjach, by żaden ze smaków nie przytłaczał pozostałych. W przepisie poniżej znajdziecie moją wersję sosu, ale eksperymentujcie do woli i dostosowujcie go do swoich podniebień. Lubicie ostrzejsze jedzenie? Dorzućcie więcej chili. Preferujecie więcej słodkości? Może warto wsypać dodatkowe 2 łyżeczki brązowego cukru. Kombinujcie, aż dojdziecie do swojej ulubionej wersji 🙂

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na orientalne dania znajdziesz w zakładce KUCHNIA AZJATYCKA

Przygotowanie to podstawa

Tak jak w przypadku wszystkich dań typu stir-fry (szybkie smażenie na dużym ogniu), również przy pad thai z tofu wcześniej przygotowanie składników jest bardzo ważne. Tofu powinno czekać odsączone i pokrojone w kostkę, makaron odcedzony, warzywa oczyszczone i posiekane, sos w miseczce wymieszany. Wszystko w zasięgu ręki i gotowe do szybkiego dorzucenia do woka.

Pad thai z tofu

Pad thai z tofu

Pad thai z tofu to ekspresowy pomysł na obiad w stylu orientalnym. Makaron ryżowy i tofu skąpane w aromatycznym sosie to prawdziwa bajka!
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 0 porcje

Składniki 

  • 125 g makaronu ryżowego wstęgi 3-5 mm
  • 200 g tofu
  • ½ papryki
  • 2 jaja
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 70 g orzechów ziemnych niesolonych
  • garść kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia

Sos

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 cm kawałek imbiru starty
  • łyżki brązowego cukru
  • łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania

  • 1 limonka
  • płatki chili
  • orzechy ziemne prażone

Kroki

  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw jeden kubek wody z gotowania – może się przydać.
  • Paprykę pokrój w paski. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Posiekaj dymkę.
  • Jajka roztrzep w kubku, odstaw.
  • Rozgrzej 1-2 łyżki oleju w woku/głębokiej patelni. Wrzuć pokrojone tofu i smaż przez 5 minut, obracając co jakiś czas, by się zrumieniło.
  • Podlej patelnię odrobiną oleju i dodaj dymkę (białą część) i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj paprykę.
  • Wrzuć makaron, dodaj sos i wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  • Przesuń całość na jedną stronę patelni, a na drugą wlej jajka. Rozmieszaj je trochę, niech lekko się zetną, a następnie wymieszaj je razem z makaronem.
  • Dodaj zieloną część dymki, kiełki i orzechy. Zdejmij z ognia, wymieszaj.
  • Podawaj posypane płatkami chili, z dodatkową porcją orzechów i szczypioru z dymki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: makaron ryżowy, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, obiad z makaronem, orientalny obiad, pad thai, pad thai z tofu, pomysł na szybki obiad, szybki obiad, tajski obiad, tofu

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Dziękuję za przepis.Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona.Szybko i bardzo smacznie.Lubimy te sanki .

  2. Krystyna Kamecka says:

    5 gwiazdek
    Super przepis,smakuje świetnie.Dzięki.

5 from 6 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl