Cukinia faszerowana to jedno z tych dań, które regularnie pojawiają się w naszym domu. To uniwersalny i prosty przepis, który ekspresowo znika z talerzy zarówno dorosłych jak i dzieci. Polecam go zwłaszcza mamom, które mają problem z przekonaniem swoich pociech do zjedzenia większej ilości warzyw – tu sprytnie ukryjecie całą zdrową zawartość pod cienką i pyszną warstwą mozzarelli.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Ta cukinia faszerowana jest farszem z mięsa mielonego z indyka, pomidorami, papryką i kukurydzą, ale możecie dowolnie eksperymentować z nadzieniem. Doskonale sprawdzi się mięso wieprzowe lub mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego. Z warzyw bardzo dobrze pasuje czerwona fasola czy soczewica. Wszystko zależy od kulinarnych upodobań Waszych i domowników.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiady znajdziesz w zakładce OBIAD.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Składniki
- 3 cukinie
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- olej roślinny
- 1 garść natki pietruszki
- 100 g mozzarelli
Przyprawy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
Kroki
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przekrój cukinie wzdłuż i wydrąż miąższ łyżką. Nie pozbywaj się go jednak – wykorzystasz go do farszu. Pokrój miąższ w kostkę i odłóż na bok.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i odsącz kukurydzę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę i smaż przez ok. 6 minut.
- Dodaj do mięsa paprykę, kukurydzę, pasatę pomidorową i oregano i duś całość ok. 5 minut.
- Cukinie wysmaruj delikatnie olejem bądź oliwą z oliwek i posól.
- Przełóż farsz do cukinii, połóż na wierzch mozzarellę i piecz 25 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !