Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni! Na pewno będzie hitem na Waszym stole.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – 3 kremy

Jestem wielbicielką prostoty. Lubię minimalistyczny wystrój, klasyczne ubrania i proste przepisy. Jeśli wiem, że przygotowanie jakiegoś przepisu będzie wymagało ode mnie kupienia kilkunastu składników i pozmywania później równie wielu garnków, misek i miseczek, to nie będzie mnie łatwo przekonać do takiego dania czy deseru. Są jednak takie przepisy, dla których warto poświęcić więcej czasu i czystych naczyń. Jednym z nich jest właśnie ciasto 3 bit.

W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzieniamasę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Krem budyniowy

W tym przepisie krem budyniowy jest robiony na bazie gotowych proszków budyniowych bez cukru – to pozwala zaoszczędzić nieco czasu. A jeśli użyjecie dobrej jakości gotowego budyniu, w smaku będzie taki sam jak domowy!

Masa kajmakowa

Masy kajmakowej też nie musicie przygotowywać sami – w sklepach jest szeroki wybór gotowych mas. Masy dostępne w różnych smakach, m.in. klasycznym kajmakowym, advocat czy słony karmel, dzięki czemu ciasto może za każdym razem smakować inaczej 🙂

Bita śmietana

Trzecim kremem jest po prostu bita śmietana. Wiem, że w wielu przepisach pojawia się dodatek Śmietan-fixów Śnieżek, a nawet żelatyny, ale wierzcie mi – ubijecie śmietanę także bez nich! Pamiętajcie tylko, by dobrze ją schłodzić przed ubijaniem. Ja zawsze wstawiam kremówkę na 4-5 minut do zamrażarki dla ekstra ochłodzenia.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – najważniejsze składniki

Budyń waniliowy. Jeśli tylko macie czas i ochotę, jak najbardziej zachęcam Was do przygotowania budyniu od zera. Ja najczęściej wybieram szybszą, ale równie pyszną opcję, czyli kupny budyń waniliowy w proszku. Zwróćcie uwagę na to, by był bez dodatku cukru. Polecam Wam moje niedawne odkrycie, czyli budyń z dodatkiem prawdziwej wanilii – różnica w smaku jestem naprawdę znacząca.

Masło. Niezbędny składnik kremu budyniowego. Dla idealnego smaku i konsystencji najlepsze będzie masło o zawartości min. 82% tłuszczu.

Śmietana kremówka. Śmietana o zawartości min. 30% tłuszczu. Polecam Wam płynne, słodkie śmietanki, bez dodatku zbędnych konserwantów jak – niestety coraz popularniejsza w śmietanach – mączka chleba świętojańskiego. Ubijecie ją perfekcyjnie i bez dodatku usztywniaczy w proszku, jeśli będzie świeża i dobrze schłodzona.

Masa kajmakowa. Dzięki niej ciasto ma ten wspaniały, charakterystyczny smak. U mnie najczęściej pojawia się klasyczna masa krówkowa Helio Premium.

Herbatniki typu petite beurre. Co spędzicie czasu nad kremami, to zaoszczędzicie przy “blatach”. To ciasto bez pieczenia, więc klasyczne blaty biszkoptowe zastępujemy równo rozłożonymi herbatnikami. I wiecie co? To pyszny pomysł 🙂

Gorzka czekolada. Czekoladę ścieramy na tarce na pyszną posypkę do wykończenia ciasta. Ciasto 3 bit bez pieczenia jest samo w sobie dość słodkie, więc gorzka czekolada np. o zawartości 70% kakao idealnie równoważy jego słodycz.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Odwrócone ciasto z brzoskiwniami

Francuska tarta cytrynowa

Babka pomarańczowa z polewą jagodową

Sernik Oreo na zimno

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Hit każdej imprezy i świątecznego stołu! Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z trzema kremami – masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną – i przełożone herbatnikami.
4.96 na 24 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 16 porcji

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki 

Masa budyniowa

  • 135 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru (2,5 łyżki)

Masa śmietankowa

  • 400 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego

Pozostałe

  • 1 puszka masy kajmakowej np. masa krówkowa Helio Premium
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kroki

  • W misce wymieszaj proszki budyniowe, cukier i 150 ml mleka. Pozostałe 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
  • Zawartość miski wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
  • Zestaw budyń z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Puszkę z masą kajmakową wstaw na chwilę do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
  • Rozłóż masę kajmakową na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
  • Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
  • Rozsmaruj krem budyniowy na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Do miksera wlej śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już puszysta dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Rozsmaruj bitą śmietanę na herbatnikach i wyrównaj. Posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Wskazówki

  • Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
  • Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył. 
  • Żeby śmietana kremówka była idealnie puszysta i trwale ubita bez dodatku stabilizatorów, przed ubiciem warto ją dobrze schłodzić i wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki. 
  • Ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, kajmak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 3 bit, to ciasto zawsze jako pierwsze znika ze stołu. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Zgadzam się! Właśnie towarzyszy mi przy kubku kawy, bo za bardzo ją lubię, żeby bawić się w filiżanki 😉 Pozdrawiam,
      A.

  2. 5 gwiazdek
    Wyszło pysznie. krem nie popłynął a tego się obawialam. Polecam

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka.

  3. 5 gwiazdek
    Wszystko wyszło ładnie ale jak dla mnie za mało słodkie mimo 2 warstw kajmaku, wg mnie budyń powinien być z cukrem albo do śmietany więcej cukru pudru, zrobiłam wszystkie proporcje idealnie według powyższego przepisu, takie troszkę mdłe, ale bardzo efektowne, w każdym razie wiem że następnym razem ciut więcej oslodze. Mimo wszystko przepis dobry, wyszło, krem budyniowy i śmietana idealna konsystencja, nic się nie zważyło. Polecam 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Aniu, bardzo się cieszę, że ciasto się udało! Mam nadzieję, że po dodaniu większej ilości cukru będzie dla Ciebie idealne 🙂 Pozdrawiam,
      Aga

  4. 5 gwiazdek
    Zrobiłam idealnie wg proporcji podanych w przepisie powyżej. Wyszło bardzo ładnie ale smakowo dla mnie mdłe. Wg mnie budyń lub śmietana powinien mieć więcej cukru co spraktykuje następnym razem. Mimo wszystko polecam 🙂

    1. 5 gwiazdek
      wyszło bardzo dobre tylko dodalam troche wiecej cukru niz w przepisie polecam 🙂

      1. Agnieszka Author says:

        Super, cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  5. 5 gwiazdek
    Wyszło idealne takie samo jak na zdjęciach, proste w wykonaniu i wszyscy zachwyceni jakie smaczne .

    1. Agnieszka Author says:

      To super! Jak miło czytać takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  6. 5 gwiazdek
    Pięknie gęsta masa kajmakowa. Moja niestety jest bardziej plynna i myślę czy następnym razem nie zrobić tej warstwh wyżej, jak mogłabym ja zagęścić ewentualnie?

    1. Aga Author says:

      Niestety, niektóre kupne masy bywają bardziej płynne. Gdy puszka z masą jest już otwarta, może być problem, by ją zagęścić. Przed otworzeniem, można ją jeszcze podgotować (otwieramy dopiero, gdy ostygnie). Polecam też popróbować masy różnych marek – niektóre są tak sztywne, że można je nożem kroić 😉 Pozdrawiam serdecznie

  7. 5 gwiazdek
    Zrobiłam wg tego przepisu. Wszystko wyszło idealnie. Ciasto rozeszło się nie wiem kiedy. Jedynie dałam trochę mniej cukru niż w przepisie do masy budyniowej i kremówki. Powiem tak – ciasto zrobiło furorę

    1. Aga Author says:

      Miło czytać takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  8. Jaki duży budyń? Nwm dlaczego nikt nigdy tego nie pisze

  9. Gdzie kupiła Pani masę krówkową słony karmel marki Helio ?

    1. Aga Author says:

      Jeszcze niedawno była dostępna w Leclercu i Barbora.pl.

  10. Wyszło pyszne ale trzeba jeść prosto po wyciągnięciu z lodówki kiedy forma jest zachowana. Jak chwilę postało to opadło.

  11. 5 gwiazdek
    Zrobiłam ciasto według przepisu, rozeszło się szybko, polecam masę kajmakową polecam gostyńska bardzo twarda, tylko tej używam i zamiast herbatników 3 warstwa wyłożyłam krakersy dziękuję za przepis Pozdrawiam

  12. 5 gwiazdek
    To fascynujące, jak bardzo różnią się nasze podniebienia. Jedni piszą, że ciasto za mało słodkie, inni, że za bardzo.. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, byłam pewna, że nie wyjdzie, bo masa budyniowa rzeczywiście nie była w ogóle słodka (dałam jeszcze mniej cukru niż w przepisie, ponieważ używałam mleka bez laktozy, które samo w sobie jest już delikatnie słodkie) i ogólnie wydawała mi się jakaś taka niesmaczna, za dużo masła w stosunku do budyniu jak na mój gust . W dodatku były w niej grudki (w innym przepisie wyczytałam, żeby budyń zawsze przeciskać przez sitko). Jednak kiedy ciasto spędziło noc w lodówce okazało się, że smak jest doskonały. I nawet te grudki w masie budyniowej nie były wyczuwalne bardzo dziękuję za przepis.

  13. Zbyt płynną masę krowkową w otwartej puszce mozna zagęścić – trzeba ją zagotować w rondelku i do gotujacej dodac odrobinę mleka z rozdrobnioną w mim mąką (trzeba wlewać “z czuciem”, do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Tak uratowałam to ciasto na obcej ziemi, gdzie , jak się okazalo, masy krowkowe w puszce nie dość,
    ze są rzadkie to jeszcze rzadkie;) Pozdrawiam:)

  14. Ten przepis bardzo mi odpowiada, bez dodatkowych wzmacniaczy, śmietan fix itp. Jednak mam pewne obawy co do ubitej śmietany na wierzchu ciasta. Czy napewno nie spłynie po dłuższym „pobycie” w lodowce bez dodatku choćby odrobiny żelatyny w trakcie ubijania?

    1. Aga Author says:

      Przy dobrze ubitej śmietanie nic nie powinno spłynąć 🙂 Zawsze tak robię i pięknie się trzyma.

4.96 from 24 votes (15 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl