Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku

Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzowe czy dziczyzna.

Modro kapusta prosto ze Śląska

Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet.

Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak.

modro kapusta

Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki.

Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa?

Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Kapusta jest też znakomitym źródłem wapnia, potasu, siarki, sodu, magnezu i fosforu. Znajdziemy w niej też cynk, żelazo, miedź, selen, mangan i fluor. Co ciekawe, czerwona kapusta może się pochwalić większą zawartością witaminy A i C od białej.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B – B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3, B4 (cholinę), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz B12.

modro kapusta

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.


W ostatnich latach zdecydowanie częściej w mojej kuchni gościła biała kapusta. Młoda, z dużą ilością koperku, jest dla mnie jednym ze zwiastunów lata. Nadszedł chyba jednak czas na zmiany – walory zdrowotne zdecydowanie przemawiają na korzyść czerwonej kapusty.

modro kapusta

Modro kapusta

Przepyszna kapusta przygotowywana według śląskiego przepisu. Idealna jako dodatek do dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas przygotowania: 50 min.
Porcje: 0 porcji

Składniki 

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Kroki

  • Kapustę przekrój na pół i poszatkuj.
  • Włóż kapustę do garnka, zalej kilkoma szklankami gotującej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię, podsmaż chwilę. Dodaj do niego cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka.
  • Kapustę odcedź. Dodaj do niej boczek, cebulę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, śląska
Słowo kluczowe: czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl