Jamie Oliver po raz kolejny dostarczył mi inspiracji na obiad. Tym razem przyszła kolej na pyszne burgery z marynowaną cebulką. To nie jest klasyczna bułka z mięsem, o nie. To wersja w stylu fit, w której oszczędzicie sporo kalorii dzięki pełnoziarnistym bułkom i zastąpieniu części mięsa zdrową i bogatą w błonnik fasolą.
Soczyste burgery z marynowaną cebulką – fit fast food
Kiedy tylko mogę szukam zdrowszych rozwiązań na przygotowanie potraw kojarzonych powszechni z niezdrowym, szybkim jedzeniem. Tym razem pomysł podsunął mi Jamie Oliver, który w książce “Gotuj zdrowo dla całej rodziny” pokazał sposób na burgery w wersji fit. Założenie jest proste – ograniczyć liczbę spożywanych kalorii przy pozostawieniu pełni smaku soczystego kotleta. I to udało się osiągnąć w 100 procentach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Nietypowy kotlet
Najważniejszą różnicą pomiędzy tym a klasycznym burgerem jest kotlet. Żeby ograniczyć liczbę kalorii i ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych wprowadzamy dwie kluczowe zmiany. Pierwszą jest moja modyfikacja przepisu Jamiego, czyli zastąpienie mięsa wołowego mięsem mielonym z indyka. W oryginalnym przepisie pojawia się właśnie wołowina, która jest już i tak zdrowszym zamiennikiem wieprzowiny, ale ja postanowiłam pójść o krok dalej. Mięso z indyka jest chudsze, a odpowiednio doprawione smakuje równie dobrze co wołowina.
Drugą zmianą jest zastąpienie części mięsa fasolą. W przepisie Jamiego Olivera pojawia się biała fasola z puszki, ale możecie użyć dowolnej, którą akurat macie w szafce. Ja znalazłam u siebie puszkę czerwonej fasoli i spisała się znakomicie.
Pod względem smaku, fasola sprawia, że burger jest bardziej kremowy. Ale nie można zapominać o walorach zdrowotnych. Fasola jest bogatym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu będziemy dłużej czuć uczucie sytości.
Dodatki na wagę złota
Burgery to jednak nie tylko sam kotlet. Równie ważne są pyszne dodatki, a tych mamy tu pod dostatkiem.
Krótko marynowana w occie balsamicznym czerwona cebulka zapewnia wspaniałą chrupkość i lekkość. Sos bazyliowo-kolendrowy, który znacie z wietnamskich kanapek bánh mì, nadaje burgerowi ziołowego aromatu i kremowości. Całość jest natomiast zamknięta w pysznej, puszystej, idealnie maślanej pełnoziarnistej bułce. Jeśli kusi Was, by wykorzystać kupne bułki, przemyślcie jeszcze raz ten pomysł, bo wyrazisty smak tych bułeczek z dodatkiem mąki pszennej razowej, świetnie współgra z wszystkimi wymienionymi wcześniej dodatkami.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania obiadowe znajdziesz w zakładce OBIAD
Włoskie burgery z marynowaną cebulką, mozzarellą i pełnoziarnistą bułką
Składniki
Marynowana cebula
- 1 duża czerwona cebula
- 100 ml octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
Kotlety
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g fasoli
- 1 jajko
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Sos kolendrowo-bazyliowy
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pozostałe
- 6 pełnoziarnistych bułek do burgerów
- 200 g mozzarelli
- 2 duże pomidory
- 100 g rukoli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Kroki
- Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Polej octem balsamicznym i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut, żeby puściły sok.
- Do miski włóż mięso z indyka, odcedzoną fasolkę, jajko, dodaj sos Worcestershire i przyprawy. Ugnieć krótko, do połączenia składników.
- Pokrój mozzarellę i pomidory w plastry, umyj rukolę i przekrój bułki.
- Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj.
- Mięso podziel na 6 równych części i uformuj z nich burgery o grubości ok. 2 cm.
- Odcedź cebulę.
- Na patelni grillowej rozgrzej olej i ułóż burgery. Smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie przełóż kotlety na drugą stronę i połóż na nich po plastrze mozzarelli. Smaż 2-3 minuty.
- Na dolnej części bułki rozsmaruj sos, połóż garść rukoli. Na to nałóż gorącego kotleta, plastry pomidora i cebulkę. Przykryj górną częścią bułki.
Wskazówki
- Do przygotowania tej potrawy użyj bułek z przepisu na pełnoziarniste bułki do burgerów.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!