Pancakes fit z płatkami owsianymi to świetny przepis na zdrowe śniadanie. Placuszki z dodatkiem płatków to zdrowsza i bardziej sycąca wersja tych puszystych, amerykańskich placuszków.
Pomysł na zdrowe śniadanie
Mam w swojej kolekcji kilka sprawdzonych przepisów na te placuszki, ale pancakes w wersji fit chyba najczęściej goszczą na moim stole. Na pewno nie zjada się ich tak dużo, jak klasycznych placków przygotowanych tylko na bazie mąki pszennej. Dodatek płatków owsianych sprawia, że są zdecydowanie bardziej pożywne i na dłuższy czas pozostawiają uczucie sytości. W smaku są wyraziste, mocniejsze niż klasyczne pancakes, ale podane z dodatkiem ulubionych świeżych owoców, syropu klonowego lub miodu, smakują jak wyśmienity deser.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pancakes fit z płatkami owsianymi na zdrowy początek dnia
Kojarzycie tę wieżę z placuszków polaną syropem klonowym, podawaną na śniadanie w amerykańskich filmach i serialach? To właśnie pancakes. Przygotowuje się je z ciasta podobnego do naleśnikowego. Podstawowe składniki to mąka, jaja, mleko. Kluczową różnicą między pancakes i naszymi naleśnikami jest dodatek proszku do pieczenia. W klasycznych amerykańskich przepisach proszku jest naprawę dużo, dzięki czemu placki są bardzo puszyste. Ja jednak staram się ograniczać jego ilość do minimum tak, by nie był wyczuwalny podczas jedzenia.
Płatki owsiane – zdrowe i smaczne
Płatki owsiane to bardzo dobry wybór na śniadanie. Są prawdziwą skarbnicą zdrowia.
- Stanowią doskonałe źródło błonnika, który wpływa na sprawne działanie układu pokarmowego i zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu do krwi.
- Zawierają duże dawki potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
- Mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne dzięki zawartym w owsie awentramidów, pochodnych kwasów cynamonowych.
Pancakes fit – jakie dodatki?
W kraju, gdzie te placuszki cieszą się największą popularnością, czyli w Stanach Zjednoczonych, najczęściej wykorzystywanym dodatkiem jest syrop klonowy. Na talerzu układa się wieżyczkę z jeszcze ciepłych pancakes, na szczycie kładzie się kostkę masła i całość polewa syropem. Amerykanie bowiem lubią na słodko, nawet bardzo słodko. W pancakes fit również możecie użyć syropu klonowego, który może się pochwalić sporą zawartością cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz zdecydowanie mniejszą kalorycznością niż np. miód (syrop klonowy – 260 kcal / 100 g, miód – 400 kcal / 100 g).
Nie wyobrażam sobie na pewno pancakes bez dodatku owoców. W lecie obowiązkowo świeże owoce – borówki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, śliwki. W zimę posiłkuję się domowymi konfiturami.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne i pożywne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Pancakes fit z płatkami owsianymi
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ szklanki mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- masło klarowane do smażenia
Kroki
- Zmiksuj płatki owsiane w blenderze na mąkę.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę (konsystencja powinna być nieco bardziej gęsta niż na klasyczne ciasto naleśnikowe).
- Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym z obu stron, aż się zarumienią.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
pyszne! użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej i zastąpiłam cukier ksylitolem. super smakują z malinami i jogurtem, czy też syropem klonowym
Super, jestem jak najbardziej na tak jeśli chodzi o zdrowe modyfikacje! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Placuszki są pyszne,zastąpiłam mąkę mąką orkiszową i nie smażę ich na maśle tylko do ciasta dodaje większą ilość oliwy i smażę na suchej patelni.
Świetna modyfikacja! 🙂
Może byś zamiast jogurtu skyr lub kefir? Tylko to mam.
Może 🙂