Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów

Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów to idealny pomysły na moment, kiedy burczy w brzuchu, ale jest zbyt gorąco, by spędzać wiele czasu w kuchni. Takie drugie śniadanie czy podwieczorek syci na długo, a przygotowuje się je w 10 minut!

Tosty z awokado – szybka i zdrowa przekąska

Uwielbiam takie proste i pyszne dania. Dają mi równie wiele radości, co potrawy przygotowywane przez 3 godziny i z pietyzmem układane później na talerzu.

Tosty z awokado to prawdziwy klasyk letniej kuchni. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych kroków, by za każdym razem smakowały fantastycznie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tosty z awokado – wskazówki

Wybieraj jak najlepsze awokado. Dobrze wiemy, jak to jest z awokado – rano jest zbyt twarde, a wieczorem już przejrzałe. Chyba każdy z nas tego doświadczył. Warto jednak próbować wstrzelić się w ten idealny moment, kiedy owoc będzie lekko miękki, a jego miąższ będzie łatwo odchodzić od skórki. Jeśli po przekrojeniu zobaczysz, że pojawiły się brązowe, ciemne plamki, pozbądź się ich przed przygotowaniem pasty.

Kup ulubiony chleb. Nie będę Cię namawiać, że tosty musisz przygotowywać koniecznie z bio pieczywem z pełnego ziarna, oczywiście na zakwasie. Moim zdaniem kluczowe jest, by dopasowywać jedzenie do swoich preferencji. Ja uwielbiam akurat chleb z ziarnem słonecznika, ale jeśli Ty wolisz klasyczne pszenne pieczywo, to właśnie z nim przygotuj tosty.

Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów

Nie rozgniataj awokado na toście. Jeśli zaczniesz rozgniatać awokado dopiero na toście, to zamiast idealnie chrupiącej kanapki, będziesz miał na talerzu nieciekawą maziaję. Rozgnieć awokado w miseczce, z dodatkiem soli morskiej i odrobiny soku z cytryny lub limonki i dopiero przełóż masę na tosty.

SPRAWDŹ TEŻ: Przepis na śniadaniowe tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów

Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów

Pyszny i prosty pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 15 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 4 kromki chleba
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • 10-12 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Kroki

  • Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki za pomocą dużej łyżki.
  • Skrop awokado sokiem z cytryny lub limonki i posól. Rozgnieć widelcem (mogą zostać nieduże grudki).
  • Pomidorki przekrój na pół i przełóż do miseczki.
  • Dodaj do nich oliwę, ocet, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Kromki chleba zrumień na patelni albo w piekarniku.
  • Przełóż chleb na talerze. Posmaruj kromki pastą z awokado i wyłóż na nie sałatkę z pomidorów.

Wskazówki

  • Nie musisz smarować niczym pieczywa przed położeniem na patelnię, jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: awokado, fit przepis, fit śniadanie, pieczywo pełnoziarniste, tosty, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Ale nabrałam ochoty na takie kanapki! Odkąd mam toster ariete to bardzo często robię jakieś tosty, grzanki itp. Biegnę więc chyba po awokado i będzie kolacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl