Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów to idealny pomysły na moment, kiedy burczy w brzuchu, ale jest zbyt gorąco, by spędzać wiele czasu w kuchni. Takie drugie śniadanie czy podwieczorek syci na długo, a przygotowuje się je w 10 minut!
Tosty z awokado – szybka i zdrowa przekąska
Uwielbiam takie proste i pyszne dania. Dają mi równie wiele radości, co potrawy przygotowywane przez 3 godziny i z pietyzmem układane później na talerzu.
Tosty z awokado to prawdziwy klasyk letniej kuchni. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych kroków, by za każdym razem smakowały fantastycznie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tosty z awokado – wskazówki
Wybieraj jak najlepsze awokado. Dobrze wiemy, jak to jest z awokado – rano jest zbyt twarde, a wieczorem już przejrzałe. Chyba każdy z nas tego doświadczył. Warto jednak próbować wstrzelić się w ten idealny moment, kiedy owoc będzie lekko miękki, a jego miąższ będzie łatwo odchodzić od skórki. Jeśli po przekrojeniu zobaczysz, że pojawiły się brązowe, ciemne plamki, pozbądź się ich przed przygotowaniem pasty.
Kup ulubiony chleb. Nie będę Cię namawiać, że tosty musisz przygotowywać koniecznie z bio pieczywem z pełnego ziarna, oczywiście na zakwasie. Moim zdaniem kluczowe jest, by dopasowywać jedzenie do swoich preferencji. Ja uwielbiam akurat chleb z ziarnem słonecznika, ale jeśli Ty wolisz klasyczne pszenne pieczywo, to właśnie z nim przygotuj tosty.
Nie rozgniataj awokado na toście. Jeśli zaczniesz rozgniatać awokado dopiero na toście, to zamiast idealnie chrupiącej kanapki, będziesz miał na talerzu nieciekawą maziaję. Rozgnieć awokado w miseczce, z dodatkiem soli morskiej i odrobiny soku z cytryny lub limonki i dopiero przełóż masę na tosty.
SPRAWDŹ TEŻ: Przepis na śniadaniowe tosty z awokado i jajkiem sadzonym
Tosty z awokado i szybką sałatką z pomidorów
Składniki
- 4 kromki chleba
- 1 dojrzałe awokado
- 1½ łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli
- 10-12 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki suszonych pomidorów
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Kroki
- Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki za pomocą dużej łyżki.
- Skrop awokado sokiem z cytryny lub limonki i posól. Rozgnieć widelcem (mogą zostać nieduże grudki).
- Pomidorki przekrój na pół i przełóż do miseczki.
- Dodaj do nich oliwę, ocet, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Kromki chleba zrumień na patelni albo w piekarniku.
- Przełóż chleb na talerze. Posmaruj kromki pastą z awokado i wyłóż na nie sałatkę z pomidorów.
Wskazówki
- Nie musisz smarować niczym pieczywa przed położeniem na patelnię, jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Ale nabrałam ochoty na takie kanapki! Odkąd mam toster ariete to bardzo często robię jakieś tosty, grzanki itp. Biegnę więc chyba po awokado i będzie kolacja 🙂