Współpraca reklamowa z Lidl Polska
Jeśli masz ochotę na pyszne, rozpływające się w ustach, soczyste mięso, to koniecznie spróbuj tego przepisu na Ropa Vieja. Ta tradycyjna potrawa ze słonecznej Kuby swój głęboki aromat zawdzięcza długiemu, powolnemu gotowaniu. Dzięki temu wszystkie składniki mają czas, by uzupełnić się nawzajem swoim smakiem.
Ropa Vieja podawana jest zazwyczaj z dodatkiem ryżu, czarnej fasoli i smażonych platanów, dzięki czemu jest niezwykle sycącym i pełnowartościowym posiłkiem.

Kuchnia kubańska – ryż, fasola i rum
Kuba to jedno z miejsc, które od zawsze jest na mojej podróżniczej bucket list. Przyciąga mnie swoją nieoczywistością, turkusową wodą i prostą, ale niezwykle aromatyczną kuchnią. Kubańskie potrawy bazują na najpowszechniej dostępnych produktach: ryżu, fasoli, manioku, słodkich ziemniakach i mięsie.
Czy wiesz, że po rewolucji kubańskiej (1959 r.) rząd Fidela Castro wprowadził ścisłą kontrolę nad hodowlą bydła i handlem mięsem. Wołowina stała się dobrem reglamentowanym. Przez ponad 60 lat zabicie krowy bez zgody rządu było surowo karane – nawet więzieniem. W 2021 r. rząd złagodził przepisy i pozwolił rolnikom sprzedawać wołowinę po spełnieniu określonych warunków.

W szklankach i kieliszkach Kubańczyków pojawiają się najczęściej café Cubano, czyli mocna, słodka kawa parzona w stylu włoskim, batidos – koktajle owocowe z mlekiem i drinki z rumem – mojito i cuba libre.
I właśnie artykuł na portalu WinnicaLidla.pl na temat słynnego drinka z rumem, colą i limonką zainspirował mnie do poznania bliżej kuchni Karaibów i przygotowania Ropa Vieja, czyli tradycyjnej kubańskiej szarpanej wołowiny.
WinnicaLidla.pl to świetne źródło inspiracji i wiedzy o alkoholach. Znajdziesz tam masę praktycznych informacji na temat tego, jakie alkohole pasują do danych potraw oraz co potrzeba, by przygotować smaczne i efektowne drinki.
Na portalu WinnicaLidla.pl możesz zarezerwować jeszcze dzisiaj wybrane wina, rumy i inne alkohole z całego świata, a następnie odebrać i opłacić je nawet jutro przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Czym jest Ropa Vieja?
Kubańska kuchnia to mieszanka wielu kultur i smaków. Artykuł na portalu WinnicaLidla.pl przypomina, że kultowy drink Cuba Libre powstał dzięki wpływowi amerykańskich wojsk stacjonujących na wyspie pod koniec XIX w. Ropa Vieja natomiast czerpie garściami z hiszpańskiej kuchni sefardyjskiej i dotarła na Karaiby wraz z kolonizatorami.
Czy wiesz, że nazwa Ropa Vieja oznacza dosłownie „stare ubrania”, co odnosi się do charakterystycznego, włóknistego wyglądu szarpanego mięsa, przypominającego postrzępioną tkaninę.

Tradycyjne Ropa Vieja bazuje na lokalnych składnikach i przygotowywane jest z mięsa wołowego, a dokładnie z łaty wołowej, zwanej też bawetą. To stosunkowo chudy i wyrazisty w smaku fragment mięsa pochodzący z brzucha wołu. Ma włóknistą strukturę z wyraźnym układem mięśniowych pasm, które po duszeniu łatwo się rozpadają.
Oprócz wołowiny, w tym tradycyjnym daniu z Kuby, znajdziemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę, duuuużo czosnku, przecier pomidorowy, oliwki i oczywiście przyprawy: kumin oraz słodką paprykę.

Jak przygotować Ropa Vieja?
Do przygotowania Ropa Vieja nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych, więc bez problemu przygotują je także Ci, którzy w kuchni gotują głównie wodę na herbatę.
Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Papryki czyścimy i kroimy w długie, dość cienkie paski (nie za cienkie, żeby nie rozpadły się całkowicie w trakcie gotowania). Cebulę siekamy w cienkie piórka, a czosnek możemy drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię.
Wołowinę (najlepiej łatę, ale mostek lub łopatka też się sprawdzą w tej potrawie) osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z nadmiernego tłuszczu i kroimy w dość grube plastry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Teraz przyda się duża, głęboka patelnia. Polecam żeliwne, bo równomiernie się nagrzewają i pięknie rumienią mięsa, a od tego właśnie zaczynamy. Smażymy mięso z obu stron, aż osiągnie piękny, ciemnobrązowy kolor.
Na tej samej patelni smażymy też warzywa – najpierw samą paprykę, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zarumienią, deglasujemy patelnię winem i wyciągamy z niej te wszystkie smaczki, które zdążyły przywrzeć do dna.

Gdy wino zdąży odparować dodajemy bulion, passatę pomidorową, przyprawy, mięso i możemy odpocząć, bo teraz całość będzie się gotować pod przykryciem przez 2-3 godziny.
Posiadaczy szybkowarów ucieszy na pewno wiadomość, że ten czas można przyspieszyć. W jaki sposób? Dokładne wyjaśnienie w ramce z przepisem poniżej, gdzie znajdziecie też dokładne proporcje składników.

Z czym podawać kubańską szarpaną wołowinę?
Wśród najpopularniejszych dodatków do Ropa Vieja znajdziemy m.in. biały ryż, czarną fasolę czy smażone platany. Często pojawiają się także limonki, dodające świeżości i wyjątkowego smaku całej potrawie, oraz siekana kolendra.
Nie możemy też zapomnieć o napojach. Do tradycyjnego kubańskiego dania idealnie będą pasować drinki z rumem, jak wspominane już przeze mnie Cuba Libre czy Spiced Cuba Libre, czyli wersja z dodatkiem cynamonu, kardamonu i goździków.


Sprawdź też przepisy na inne pyszne obiady:
Tagine z wołowiny i ciecierzycy
Stek z sosem grzybowym z whisky
Faszerowane bataty z mięsem w stylu tex-mex

Ropa Vieja, czyli kubańska szarpana wołowina
Składniki
- 1,4 kg łaty wołowej ew. mostek lub łopatka
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 papryki
- 300 g passaty pomidorowej
- 150 ml wytrawnego wina
- 2½ łyżeczki kuminu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 400 ml bulionu wołowego
- 100 g hiszpańskich oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa lub olej
Dodatkowo
- limonka
- świeża kolendra
- biały ryż
Kroki
- Pokrój paprykę w długie, cienkie plastry, cebulę w cienkie piórka. Posiekaj drobno czosnek.1 duża cebula, 5 ząbków czosnku, 3 papryki
- Mięso osusz, oczyść i pokrój w grube plastry. Posyp solą i pieprzem.1,4 kg łaty wołowej, sól, świeżo zmielony pieprz
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej. Smaż wołowinę do zarumienienia z obu stron. Przełóż na talerz.oliwa
- Na tę samą patelnię przełóż paprykę (dolej nieco tłuszczu jeśli potrzeba). Smaż przez 5 minut, po czym dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 5-8 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wlej wino, dokładnie wymieszaj, zbierając wszystkie smaki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Gotuj przez 2-3 minuty.150 ml wytrawnego wina
- Dodaj passatę, bulion, przyprawy, sól i pieprz oraz podmażone mięso. Wymieszaj tak, by sos przykrył mięso. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 2½ – 3 godziny, mieszając co jakiś czas.* Jeśli sos robiłby się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody lub bulionu.300 g passaty pomidorowej, 2½ łyżeczki kuminu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 400 ml bulionu wołowego
- Po tym czasie wyjmij mięso z sosu i przełóż je na talerz. Poszarp je dwoma widelcami na małe kawałki i przełóż z powrotem do sosu wraz z oliwkami. Gotuj jeszcze przez 15 minut.100 g hiszpańskich oliwek
- Podawaj z białym ryżem, posypane świeżą kolendrą i skropione delikatnie limonką.limonka, świeża kolendra, biały ryż
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!