Sillsalad to tradycyjna szwedzka sałatka śledziowa serwowana w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jest pełna wyrazistych smaków: marynowane śledzie, marynowane buraczki, ogórki konserwowe i kwaśne jabłka.
Wszystkie składniki łączy w całość pyszny dressing na bazie gęstego jogurtu greckiego i musztardy.
Tradycyjna szwedzka sałatka śledziowa z burakiem
Sillsalad to punkt obowiązkowy szwedzkiego Julbord, czyli tradycyjnej świątecznej uczty serwowanej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ta prosta sałatka śledziowa króluje obok takich potraw jak Janssons frestelse (zapiekanka ziemniaczana), pieczone mięsa, kiełbaski, wędzone ryby czy wędliny z dziczyzny.
Patrząc na to, jak Polacy lubią śledzie i jak popularne są te ryby w okresie świątecznym, jestem przekonana, że ta szwedzka sałatka może być prawdziwym hitem także na naszych wigilijnych stołach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sillsalad – najważniejsze składniki
Ta szwedzka sałatka śledziowa to wspaniały zimowy comfort food. Jest konkretna, sycąca i pyszna. Żeby ją przygotować wystarczy kilka łatwo dostępnych składników.
Śledzie. Wybieraj mięsiste, marynowane filety śledziowe. Najlepiej sprawdzi się klasyczna wersja z cebulką.
Buraki. W oryginalnym przepisie jest mowa o marynowanych buraczkach, ale jeśli nie masz dostępu do takiej wersji, możesz dodać pieczone – dodają przyjemnej słodyczy.
Ziemniaki. Polecam odmiany typu A, które mają niższą zawartość skrobi. W sklepach najczęściej znajdziecie je pod nazwą ziemniaki sałatkowe. Są twardsze, bardziej zwarte i lepiej utrzymują kształt.
Jabłka. Wybieraj twarde kwaśne jabłka, jak Granny Smith, które nie pokruszą się w sałatce i dodadzą jej smaku i soczystości.
Szwedzka sałatka śledziowa z burakiem – moje modyfikacje
Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła nic w tradycyjnym przepisie i nie inaczej jest w przypadku sillsalad. W klasycznej wersji sos do tej sałatki przygotowuje się z kwaśnej śmietany i octu, ja proponuję gęsty, jogurt grecki, musztardę i odrobinę majonezu (świąteczna sałatka bez majonezu się nie liczy ;)).
Dorzucam też solidne dwie garści posiekanego koperku, który można czasem spotkać w szwedzkiej wersji tej sałatki, ale nie ma go w tradycyjnym przepisie.
Sprawdź też inne pomysły na sałatki:
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem
Składniki
- 500 g buraków marynowanych lub pieczonych
- 400 g ziemniaków najlepiej typu A, sałatkowych
- 400 g filetów śledziowych
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duże jabłko kwaśne
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek koperku
Dressing
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Jeśli używasz surowych buraczków, upiecz je: Obierz buraki, zawiń każdy w folię aluminiową i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 200 °C500 g buraków
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Ziemniaki, buraki, ogórki i jabłka pokrój w kostkę równej wielkości. Śledzie opłucz i pokrój w plastry. Koperek posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do miski.400 g ziemniaków, 400 g filetów śledziowych, 3 ogórki konserwowe, 1 duże jabłko, 1 czerwona cebula, 1 pęczek koperku
- Dodaj wszystkie składniki sosu i wymieszaj.2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sól, świeżo zmielony pieprz
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!