Ta wilgotna babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest super puszysta i mocno cytrusowa. Polana orzeźwiającym lukrem cytrynowym smakuje po prostu obłędnie!
Przygotowanie babki jest bardzo proste, więc na pewno znajdziecie dla niej miejsce w swoim Wielkanocnym menu.
Najlepsza babka cytrynowa. Wilgotna i puszysta
Jakie ciasto obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole w Waszych domach? U mnie to mazurek, sernik i babka wielkanocna.
Ta maślana, wilgotna babka cytrynowa to jeden moich ulubieńców. Jest mięciutka, puszysta, mocno cytrynowa i długo zachowuje świeżość. Będzie idealna dla wszystkich, którzy po zjedzeniu ciasta mówią „pyszne, takie nie za słodkie” 😉
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Babka cytrynowa wielkanocna
Wiem, że część z Was podchodzi do drożdży jak pies do jeża. Rozumiem to, bo mi też zajęło nieco czasu przekonanie się do wypieków drożdżowych i zrozumienie ich specyfiki.
Jeśli jesteście w grupie, która drożdżom mówi „nie, dziękuję”, to ta wilgotna babka cytrynowa może z powodzeniem zastąpić albo klasyczną, drożdżową babę na waszym wielkanocnym stole. Puszysta, maślana babka z lukrem cytrynowym to zawsze dobry pomysł na święta.
Najlepsza babka cytrynowa – wskazówki
Żeby ta pyszna babka cytrynowa wyszła idealnie za każdym razem, pamiętaj o kilku istotnych wskazówkach:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To jeden z kluczowych kroków, o których należy pamiętać, by uniknąć postrachu wszystkich cukierników, czyli zakalca. Maślankę, masło, jajka i najlepiej wyjąć minimum 2-3 godziny przed pieczeniem. Tak naprawdę, im wcześniej, tym lepiej. Niektóre produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku, więc warto poczekać nieco dłużej.
Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok przygotowania ciasta i to dość podstępny – masło z cukrem uciera się bowiem dłużej niż większość z nas myśli. Mój mikser planetarny potrzebuje na to ok. 6-9 minut (w zależności od proporcji składników). Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.
Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem można ucierać długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam już ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Intensywnie zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale po wyjęciu może szybko opaść.
Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest lepiej napowietrzona i gładsza, pozbawiona grudek. Dzięki przesianiu mąki masa będzie delikatniejsza, a ciasto idealnie gładkie.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Sprawdź też inne przepisy na ciasto:
Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Ciasto rafaello bez pieczenia na herbatnikach
Babka cytrynowa
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 duże jaja
- 2 cytryny (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z jednej)
- 1 szklanka maślanki
Lukier cytrynowy
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Kroki
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- Maślankę wymieszaj z sokiem z cytryny.
- W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj jajko, jedno po drugim, dokładnie ubijając za każdym razem.
- Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Dodawaj suche składniki w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników (najlepiej ręcznie, za pomocą silikonowej szpatułki).
- Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę do ostudzenia.
- Gdy ciasto wystygnie, przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z 3-4 łyżkami soku z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polej lukrem wystudzone ciasto.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Zabieram się do pracy, nie mam formy do babki czy mogę użyć tortownicy np.24 cm czy inny wymiar?