Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na lekkie, letnie ciasto z owocami. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.

To ciasto jogurtowe jest bardzo proste w przygotowaniu i długo utrzymuje świeżość, ale podejrzewam, że nawet nie zdążycie tego sprawdzić, bo zniknie jeszcze w dniu pieczenia!

Jak zrobić ciasto jogurtowe z malinami?

Lato to czas owocowych ciast i deserów. Dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie, wiśnie, porzeczki czy maliny są wymarzonym dodatkiem do słodkości.

W upalne dni odchodzimy nieco od ciężkich ciast i chętniej jemy lekkie, puszyste i orzeźwiające desery. Właśnie takie jest to przepyszne ciasto jogurtowe z malinami. To idealny deser do kawy czy na podwieczorek dla dzieci.

To super proste ciasto nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest zachwycający. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, jak je przygotować.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca?

Ciasto jogurtowe, zwłaszcza z owocami, jest niestety obarczone ryzykiem powstania zakalca. Są na szczęście sposoby, by go uniknąć. Przy przygotowywaniu ciasta warto trzymać się poniższych zasad:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To najważniejszy krok, którego nie można pominąć, jeśli chcemy uniknąć zakalca. Jogurt, masło, jajka i owoce najlepiej wyjąć minimum 3 godziny wcześniej.

Wiem, że niektórzy wyjmują składniki na zaledwie 30 minut przed przygotowaniem, ale ja wychodzę z założenia, że nie ma co ryzykować. Produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku.

Naprawdę warto poczekać przykładowo tę godzinę dłużej, by ciasto jogurtowe z malinami wyszło perfekcyjnie.

Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok przygotowania ciasta i zaskakująco łatwo można się na nim wyłożyć 😉 Dlaczego? Bo masło z cukrem uciera się dużo dłużej niż większość z nas myśli.

Mój robot planetarny potrzebuje ok. 7-10 minut (w zależności od proporcji składników), by w misie pojawiła się idealna konsystencja.

Często kusi mnie, by skończyć miksowanie, jak tylko kolor masy zmieni się na jaśniejszy, ale wiem, że to byłby błąd. Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.

Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem możemy ucierać naprawdę długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników.

Mąkę i pozostałej suche składniki najczęściej mieszam już ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto jogurtowe pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.

Ciasto jogurtowe z malinami

Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest wolna od zanieczyszczeń i lepiej napowietrzona. Masa będzie delikatniejsza.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy nasze ciasto jogurtowe z malinami jest upieczone.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasto z owocami:

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen

Rustykalna tarta z wiśniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Jagodzianki – mega nadziane

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour 15 min.
Porcje: 12 porcji

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki 

  • 150 g masła
  • 165 g cukru
  • 3 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 op. cukru z wanilią (8 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g malin

Kroki

  • Maliny opłucz i osusz na sitku.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując i za każdym razem dokładnie sprawdzając, czy składniki się całkowicie połączyły.
  • Wmieszaj suche składniki, a następnie jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy 20×25 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ułóż na cieście maliny.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wskazówki

! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto ucierane, ciasto z owocami, letnie ciasto, maliny, proste ciasto, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl