Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na lekkie, letnie ciasto z owocami. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.
To ciasto jogurtowe jest bardzo proste w przygotowaniu i długo utrzymuje świeżość, ale podejrzewam, że nawet nie zdążycie tego sprawdzić, bo zniknie jeszcze w dniu pieczenia!
Jak zrobić ciasto jogurtowe z malinami?
Lato to czas owocowych ciast i deserów. Dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie, wiśnie, porzeczki czy maliny są wymarzonym dodatkiem do słodkości.
W upalne dni odchodzimy nieco od ciężkich ciast i chętniej jemy lekkie, puszyste i orzeźwiające desery. Właśnie takie jest to przepyszne ciasto jogurtowe z malinami. To idealny deser do kawy czy na podwieczorek dla dzieci.
To super proste ciasto nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest zachwycający. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, jak je przygotować.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca?
Ciasto jogurtowe, zwłaszcza z owocami, jest niestety obarczone ryzykiem powstania zakalca. Są na szczęście sposoby, by go uniknąć. Przy przygotowywaniu ciasta warto trzymać się poniższych zasad:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To najważniejszy krok, którego nie można pominąć, jeśli chcemy uniknąć zakalca. Jogurt, masło, jajka i owoce najlepiej wyjąć minimum 3 godziny wcześniej.
Wiem, że niektórzy wyjmują składniki na zaledwie 30 minut przed przygotowaniem, ale ja wychodzę z założenia, że nie ma co ryzykować. Produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku.
Naprawdę warto poczekać przykładowo tę godzinę dłużej, by ciasto jogurtowe z malinami wyszło perfekcyjnie.
Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok przygotowania ciasta i zaskakująco łatwo można się na nim wyłożyć 😉 Dlaczego? Bo masło z cukrem uciera się dużo dłużej niż większość z nas myśli.
Mój robot planetarny potrzebuje ok. 7-10 minut (w zależności od proporcji składników), by w misie pojawiła się idealna konsystencja.
Często kusi mnie, by skończyć miksowanie, jak tylko kolor masy zmieni się na jaśniejszy, ale wiem, że to byłby błąd. Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.
Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem możemy ucierać naprawdę długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
Mąkę i pozostałej suche składniki najczęściej mieszam już ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto jogurtowe pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.
Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest wolna od zanieczyszczeń i lepiej napowietrzona. Masa będzie delikatniejsza.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy nasze ciasto jogurtowe z malinami jest upieczone.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasto z owocami:
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen
Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z malinami
Sprzęt
- Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm
Składniki
- 150 g masła
- 165 g cukru
- 3 jaja
- 300 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 op. cukru z wanilią (8 g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 400 g malin
Kroki
- Maliny opłucz i osusz na sitku.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując i za każdym razem dokładnie sprawdzając, czy składniki się całkowicie połączyły.
- Wmieszaj suche składniki, a następnie jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do formy 20×25 wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż na cieście maliny.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!