Proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Idealne do kawy

Szybkie, puszyste, mocno czekoladowe i pełne owoców – tak można w skrócie podsumować to obłędnie pyszne, proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Nie ma lepszego towarzysza kubka jesiennej kawy!

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najprostsze ciasto na jesienny deser

Macie czasem tak, że nagle nachodzi Was ochota na coś słodkiego, domowego i potrzebujecie to na już? U mnie to standard. Robię sobie kawę i nagle myśl w głowie: Hmmm, przydałoby się ciasto. Wtedy przypominam sobie o tym przepisie na ekspresowe ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Jesień obfituje w pyszne owoce, które idealnie pasują do ciast: jabłka, śliwki i właśnie gruszki. Dojrzałe, słodkie, z których aż leje się sok podczas krojenia, to prawdziwe cudeńko.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

W dzieciństwie zajadałam się gruszkami w budyniu – nie było lepszego deseru. Później polubiłam gruszki w wydaniu wytrawnym, np. z serami, w sałatkach. Jednak najbliższe mojemu sercu jest słodkie wydanie.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Czekolada i gruszki – małżeństwo idealne

Przez lata łączyłam gruszki głownie z wanilią – waniliowe sosy, budynie, kremy, ciasta. Jednak jako prawdziwy i dumny czekoladoholik musiałam spróbować kombinacji właśnie z czekoladą. I był to strzał w dziesiątkę! Soczyste, słodkie gruszki idealnie uzupełniają się z mocnym, wyrazistym smakiem kakao.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najważniejsze wskazówki

Gruszki. Aby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, wybierz dojrzałe, ale nie rozpadające się w rękach owoce. Jeśli gruszki będą zbyt miękkie, mogą popłynąć w cieście. Najlepsze będą takie sztuki, które są lekko miękkie. Bardziej zmiękną i pięknie skarmelizują się w trakcie pieczenia.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Kakao. Do tego ciasta używamy klasycznego, ciemnego kakao do wypieków. Gotowe, słodzone mieszanki kakaopodobne niestety się nie sprawdzą.

Olej. Wykorzystanie oleju roślinnego niesie ze sobą dwie ważne rzeczy: 1) sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, 2) przygotowanie ciasta jest zdecydowanie szybsze i prostsze. Ja najczęściej wykorzystuję olej słonecznikowy, ale dobrze sprawdzi się też neutralny w smaku olej rzepakowy. Dodatek oliwy z oliwek sprawi, że ciasto będzie miało charakterystyczny posmak i zapach, co nie wszystkim musi przypaść do gustu.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Jogurt. W przepisie jest mowa o jogurcie greckim. Rodzaj jest dość istotny ze względu na późniejszą konsystencję ciasta. Jeśli nie masz akurat w lodówce jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego, ale w zależności od tego, jak bardzo jest płynny, możliwe, że będzie konieczne dodanie nieco większej ilości mąki.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami
proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Idealnie puszyste i mocno czekoladowe ciasto, pełne soczystych, słodkich gruszek to idealna propozycja do jesiennej kawy czy herbaty.
4.92 na 36 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki 

  • 2 duże gruszki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego

Kroki

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej dużej misce ubij jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, powoli dodawaj olej.
  • Zmniejsz obroty o dwa stopnie i dodawaj na zmianę jogurt i suche składniki. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry.
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem.
  • Wyłóż ciasto do formy i ułóż na nim plastry gruszek.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami przed włożeniem do piekarnika
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  • Piecz przez 50 minut.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, czekolada, deser czekoladowy, gruszki, proste ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Przepyszne:) następnego dnia jeszcze lepsze- bardziej mokre:) mniam:)

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  2. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre ciasto ,piekę już ponad miesiąc i będę tak długo dopóki będą gruszki.Ciasto mokre i zawsze wychodzi, dziękuję za przepis

    1. Agnieszka Author says:

      Jak mi miło! Bardzo się cieszę, że tak smakuje Danusiu 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

    2. Można zrobić z jabłkami, wiśniami 🙂

  3. 5 gwiazdek
    Pyszne ciasto , mocno czekoladowe

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam, Aga

  4. 5 gwiazdek
    Pyszne, mocno czekoladowe
    Muszę powtórzyć

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  5. 5 gwiazdek
    Pyszne ciasto
    Muszę powtórzyć

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  6. 5 gwiazdek
    Super przepis. Wyszło bardzo smaczne.

    1. Agnieszka Author says:

      Miło mi to słyszeć 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

      1. Czy zamiast jogurtu mozna dac smietane?

        1. Aga Author says:

          Tak, można 🙂 Pozdrawiam

  7. 5 gwiazdek
    Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem ?

    1. Agnieszka Author says:

      Polecam tryb góra-dół. Z termoobiegiem też da radę, ale wtedy zmniejszamy temperaturę pieczenia o 10 stopni 🙂 Pozdrawiam, Aga

  8. Jeju, jadłam od razu z miski surowe ciasto. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam ekstrakt migdałowy i brązowy cukier. Posypałam gruszki cynamonem, jest petarda!

    1. Aga Author says:

      Kasiu, jak miło się czyta takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  9. Małgosia says:

    5 gwiazdek
    Mój narzeczony, koneser i znawca ciast czekoladowych 🙂 ocenił to ciasto jako absolutnie najlepsze! Podobno pokonało w jego osobistym rankingu nawet ciasto babci! Przepis idealny, bardzo polecamy!

    1. Aga Author says:

      Wow! No żeby zdetronizowało ciasto babci? O kurczę, musiało Wam wyjść idealnie 🙂 Pozdrawiam!

  10. Jestem osobą mało ciastkową, ale to ciacho jest ekstra. Dodatkowo dodaje posiekaną gorzka czekoladę. Do popołudniowej kawy – idealne 🙂

    1. Aga Author says:

      Bardzo mi miło Agata 🙂

  11. 5 gwiazdek
    Przepyszne ciasto, dziś upieczone i dziś zjedzone. Z pewnością będzie powtórka.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę Aniu 🙂

  12. 5 gwiazdek
    Upiekłam je wczoraj i wyszło obłędne! Wilgotne, mocno czekoladowe i idealnie, bo nieprzesadnie słodkie. Mam tylko jedno pytanie-czy mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką i jeśli tak, to jaka byłaby najbardziej odpowiednia? 🙂

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę! Ada, jeszcze nie próbowałam z inną mąką, ale zaczęłabym eksperymenty od jasnej mąki orkiszowej 🙂

  13. 5 gwiazdek
    Świetny przepis, prosty i baaardzo smaczny. Rzeczywiście ciasto idealnie smakuje w towarzystwie porannej kawy 🙂 pozdr!

    1. Aga Author says:

      Jak mi miło Magda! Pozdrawiam!

  14. 5 gwiazdek
    pieke juz drugi raz. tym razem dodalalm czekoladowe chips. Ciasto jest mokre i dobre.

  15. 5 gwiazdek
    Zrobiłam je dzisiaj ze swoimi ekogruszkami a wierzch posypałam orzechami włoskimi, również z własnego podwórka. Uwielbiam kiedy dom wypełnia czekoladowy zapach. Ciasto rewelacja, dzięki Aga za inspirację;)

    1. Aga Author says:

      Jak miło się czytać takie komentarze 🙂 Już sobie wyobrażam to ciacho z domowymi gruszkami! Pozdrawiam 🙂

  16. Ciasto z gruszkami says:

    Jeszcze się nie upiekło, ale obawiam się że nie wyjdzie, bo cukier wrzuciłam do suchych składników, następnie jeszcze trochę dodałam do jajek :/

  17. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre, proste ciasto polecam

  18. 5 gwiazdek
    Witam serdecznie masa wyszła mi bardzo gęsta, czy mogę dodać trochę mleka? Dziękuję i pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Anett, wybacz późne tempo odpowiedzi, ale wszystkie Wasze komentarze lądowały w spamie i dopiero je odkopuję. Masa na to ciasto jest dość gęsta, ale jeśli czujesz, że zbyt, to ufaj swojej intuicji 🙂

  19. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre ciasto. Zaryzykowałam i piekłam w piekarniku parowym Electrolux. Ustawiłam temperaturę 170 stopni, minimalna ilość pary, czas pieczenia 40min. Wyszło bardzo puszyste i wysokie. Polecam, szkoda, że nie można dodać zdjęcia.

  20. Czy mozna zastapic czymś olej, mój żołądek nie toleruje go w ciastach a mam taką chęć zrobić to ciasto

    1. Aga Author says:

      Nie robiłam tego ciasta bez oleju, ale można spróbować kombinacji z roztopionym masłem. Tylko wtedy powinno być go ok. 20% mniej wagowo niż oleju, a wilgotność ciasta warto uzupełnić dodatkową łyżką (lub dwiema) jogurtu.

  21. Ciasto z gruszkami. says:

    5 gwiazdek
    Ciasto REWELKA. Do masy dodałam cynamonu a gruszki posypałam startą pomarańczą. Po wystudzeniu polukrowałam. Dziękuję za pyszny przepis. Pozdrawiam.

    1. Aga Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      1. 5 gwiazdek
        Aga, upiekłam z podwójnej porcji i wyszło mi pięknie wyrośnięte! Pyszne połączenie gruszki i czekolada, masz rację!
        Dzięki za przepis, patent idealny

        1. Aga Author says:

          Takie komentarze to miód na moje serducho, dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie! <3

  22. Katarzyna says:

    5 gwiazdek
    Zrobiłam wersję X2 i chyba miałam za mała blaszkę, bo po 50 minutach środek był nieupieczony. Ostatecznie piekłam prawie półtorej godziny, ale wyszło!

  23. 5 gwiazdek
    Przepyszne ! Najlepsze jakie jadłam jeśli chodzi o czekoladowe ciasto . Wilgotne , mega czekoladowe i gruszki komponują się idealnie

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam!

  24. Małgorzata says:

    5 gwiazdek
    bardzo szybkie smaczne ciasto!!! Polecam

  25. Podane są również wersję x2 i X3. Czy jeśli wezmę podwójną porcję, mogę to zrobić na tej samej tortownicy, żeby ciasto było dwa razy wyższe? W takim przypadku, jak długo muszę pięć?

  26. Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?

  27. Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?

    1. Aga Author says:

      Lepiej śmietana.

  28. 5 gwiazdek
    Przepyszne ciasto. Pierwszy raz zrobilam na swięta i chyba się uzależnilam 😀 co trochę je piekę i znika ekspresowo. Najlepsze po 1 dniu bo wtedy nabiera najlepszego smaku i tekstury. Mniam

  29. 5 gwiazdek
    Świetny przepis, prosty i szybki, ciasto wilgotne, mocno czekoladowe. Na pewno na stałe włączę do mojej gamy wypieków 🙂

    1. Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  30. Czy zamiast oleju mozna użyć masła klarowanego?

4.92 from 36 votes (14 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl