Dla wszystkich znudzonych kanapkami na śniadanie mam coś ekstra! Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, kiełbaską i papryką to fantastyczny pomysł na pyszny i sycący początek dnia. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 10 minut, więc świetnie sprawdzi się każdego dnia.
Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, kiełbaską i papryką
„Nie mam czasu na śniadanie” – ile razy to słyszałam. I wiem, poranki są zabiegane, chciałoby się złapać choć chwilę więcej snu. Dlatego przychodzę do Was z rozwiązaniem ekspresowym – 5 minut przygotowań, 5 minut na patelni i gotowe! Ta śniadaniowa tortilla z jajecznicą, kiełbaską i papryką to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek, który posmakuje całej rodzinie.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Pomysł na śniadanie w 10 minut
Do przygotowania tego śniadaniowego wrapa z jajecznicą potrzebujesz tylko kilku składników, z których większość możesz modyfikować według własnego uznania.
- Tortilla pszenna – wiadomo, że najsmaczniejsza jest ta domowej roboty, ale ja często posiłkuje się gotowymi plackami ze sklepu, by zaoszczędzić czas
 - Jajka – tego składnika akurat zastąpić się nie da, bo bez nich jajecznicy nie będzie 😉 jak zawsze polecam te z wolnego wybiegu, ekologiczne albo od zaprzyjaźnionego dostawcy ze szczęśliwymi kurkami
 - Kiełbaski – dowolne ulubione cienkie kiełbaski się tu sprawdzą; jeśli nie lubisz/nie masz pod ręką kiełbasek, zamień je np. na wędlinę
 - Papryka – jedno z moich ulubionych warzyw do omletów, bo zachowuje soczystość, kruchość i nie rozpada się
 - Ser mozzarella – możesz dodać też cheddar lub inny twardy ser
 - Rukola – lub inna ulubiona zielenina
 
Z podanych powyżej składników wychodzi moja ulubiona śniadaniowa tortilla, ale zachęcam do eksperymentowania.

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Kremowe jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem
Proteinowy czekoladowy pudding chia
Puszysty omlet z serem camembert
Wrap z cukinii i serka wiejskiego

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, kiełbaską i papryką
Składniki
- 2 cienkie kiełbaski
 - 3 jaja
 - 1 tortilla
 - ½ papryki
 - 50 g mozzarelli
 - 1 pomidor pokrojony w plastry
 - garść rukoli
 
Kroki
- Kiełbaski pokrój w plastry, paprykę w drobną kostkę.Jajka wymieszaj w miseczce z solą i pieprzem.
 - Podsmaż kiełbaskę i paprykę na patelni do zrumienienia. (możesz dodać ½ łyżeczki masła klarowanego).
 - Wlej na patelnię jajka, posyp serem i przykryj tortillą.Smaż na niedużym ogniu, aż jajka się zetną, po czym przewróć tortillę na drugą stronę.
 - Na połowie tortilli ułóż plastry pomidora, posyp dodatkowo mozzarellą i ułóż rukolę.
 - Złóż tortillę na pół, smaż chwilę i przełóż na talerz.
 - Podawaj z dodatkową porcją rukoli i warzyw.
 
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
		