Gofry dyniowe

Idealne jesienne śniadanie? Oczywiście chrupiące gofry dyniowe. Przepyszne, korzenne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealnie smakują z dodatkiem skyru, syropu klonowego i orzechów.

Gofry dyniowe – pomysł na śniadanie

Jesień i zima dynią u mnie stoją. Uwielbiam ją wykorzystywać nie tylko w deserach, ale w każdym możliwym posiłku. Dlatego do mojego stałego śniadaniowego repertuaru dołączyły idealnie chrupiące gofry dyniowe.

Jeśli masz zapas puree z dyni, to przygotowanie tych gofrów zajmie Ci mak. 20 minut. Możesz je przygotować dzień wcześniej i odgrzać je następnego dnia rano w piekarniku albo airfryerze.

Chrupiące gofry dyniowe

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić chrupiące gofry dyniowe?

Do przygotowania dyniowych gofrów będziesz potrzebować:

  • puree z dyni – polecam do niego dynię hokkaido; zawsze robię je z tego przepisu
  • cukier – najlepiej brązowy dla karmelowego posmaku
  • jaja – jak zawsze zachęcam do zakupu jajek z wolnego wybiegu
  • mleko – może być krowie, ale możesz użyć też napoju roślinnego
  • mąka pszenna – do gofrów polecam mniej białkowe mąki tortowe, typ 405 lub 450
  • mąka ziemniaczana – plus kilka punktów do chrupkości
  • proszek do pieczenia – niezbędny spulchniacz
  • olej – możesz zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem
  • przyprawy – najbardziej lubię połączenie cynamonu i kardamonu

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą rózgi. Im krócej, tym lepiej, żeby gluten nie zdążył popracować, bo nasze gofry dyniowe wyjdą gumowe.

Gofry smażymy ok. 4-5 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Chrupiące gofry dyniowe

Sprawdź też inne pyszne przepisy z dynią:

Makaron z sosem dyniowym

Pieczona owsianka z dynią

Placki z dyni

Dyniowe kopytka

Kurczak z dynią i pieczarkami

Chrupiące gofry dyniowe

Gofry dyniowe

Te pyszne, korzenne i chrupiące gofry dyniowe to idealny pomysł na jesienne śniadanie lub rozkoszny deser.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 8 sztuk

Składniki 

  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 150 g puree z dyni
  • 250 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 4 łyżki oleju

Kroki

  • Wszystkie składniki wymieszaj krótko w misce, tylko do połączenia składników.
  • Rozgrzej gofrownicę i wlej porcję ciasta do formy. Smaż 4-5 minut, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
  • Gofry podawaj od razu z ulubionymi owocami i słodzidłami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: chrupiące gofry, deser, dynia, gofry, gofry dyniowe, pomysł na śniadanie, prosty przepis na gofry, śniadania, śniadania na słodko

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl