Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. Póki jednak jest, trzeba się z niego cieszyć i wykorzystywać gdzie się da. Jednym z pomysłów jest pyszny kompot z rabarbaru i truskawek.
Kompoty zaczęłam robić od niedawna. Może się starzeję?
Smaki dzieciństwa przynoszą mi ostatnio wiele radości. Kompoty, młode ziemniaki z koperkiem, młoda kapusta. Odkrywam je na nowo i przerabiam nieco po swojemu. W myśl tego „po swojemu” często używam rabarbaru w kuchni, który w moim rodzinnym domu właściwie się nie pojawiał. Znałam go tylko z wizyt u znajomych. Teraz sama z nim eksperymentuję i efektem tego jest między innymi tenże właśnie kompot z rabarbaru i truskawek.
Kompoty są bardzo prostym i szybkim sposobem na wykorzystanie owocowych zapasów. Tak właśnie było u mnie. Po upieczeniu tarty rustykalnej z rabarbarem i truskawkami zostało mi trzy i pół łodygi rabarbaru oraz miseczka truskawek. Wrzuciłam je więc do garnka, dolałam wody, odrobinę cukru i pyszny, soczyście czerwony napój gotowy!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE.
Jakiś czas temu podzieliłam się też z Wami przepisem na kompot z rabarbaru z jabłkami i miętą. Ten wariant jest jeszcze prostszy i bardziej klasyczny. Nie ma tutaj żadnych niespodziewanych składników, tylko czysta prostota znana z lat dzieciństwa – rabarbar, truskawki, cukier, woda. I tyle. A tyle dobrego z tego wychodzi.
Kompot z rabarbaru i truskawek
Składniki
- 350 g truskawek
- 350 g rabarbaru
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 litry wody
Kroki
- Dokładnie umyj i pokrój na mniejsze części rabarbar. Przełóż do garnka.
- Umyj dokładnie truskawki i przełóż je do garnka z rabarbarem.
- Zalej owoce w garnku wodą i zagotuj.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i dodaj cukier. Gotuj ok. 10 minut.
- Przecedź kompot przez sito.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!