Te puszyste oponki z piekarnika to mniej kaloryczny pomysł na przepyszny deser na tłusty czwartek i karnawał.
Oponki, znane też jako donuty, są niesamowicie mięciutkie, puszyste i totalnie przepyszne! Uwielbiam je za smak, konsystencję i szybkość przygotowania – wystarczy 20 minut, by zrobić porcję tych puchatych donatów.
Szybkie oponki z piekarnika
Tłusty czwartek to pączkowe święto. Co jeśli masz ochotę na domowe pączusie ale: a) nie masz czasu/siły przygotowywać klasycznej wersji? b) chcesz zaoszczędzić nieco kalorii? Odpowiedź jest prosta – przygotuj te szybkie, puszyste oponki z piekarnika.
Zrobienie tradycyjnych pączków wymaga pewnego poziomu cukierniczych umiejętności. W przypadku tych donutów z piekarnika wystarczy, że masz w domu składniki i formę do pieczenia. Przepis jest tak prosty i szybki, że te pieczone oponki przygotuje nawet najbardziej początkujący domowy cukiernik.
Jak zrobić puszyste oponki z piekarnika?
Przygotowanie tych pieczonych donutów w cynamonowej posypce to naprawdę bułka z masłem. Nie mamy tu zagniatania, wyrastania ciasta, pilnowania temperatury oleju. Nie musimy się też martwić, że oponki z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną surowe, jak może się to zdarzyć w przypadku tradycyjnych, smażonych pączków.
Żeby te puszyste oponki z piekarnika wyszły idealnie, pamiętaj przede wszystkim o wyjęciu wcześniej składników z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej) i o nasmarowaniu formy na donuty tłuszczem.
Pieczone oponki – posypki i polewy
Ten przepis na oponki jest bardzo uniwersalny i świetnie współpracuje z różnymi dodatkami ze względu na delikatny, waniliowy smak.
Na zdjęciach widzicie cynamonową posypkę cukrową, ale możecie też polać donuty lukrem lub polewą czekoladową.
Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek:
Mini pączki z serka homogenizowanego
Bomboloni – włoskie pączki z kremem patisierre
Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe
Sprzęt
- forma na donuty o standardowym wymiarze
Składniki
- 80 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml oleju roślinnego
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru brązowego
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500
Dodatkowo
- olej do posmarowania formy
Cukier cynamonowy
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1½ łyżeczki cynamonu
Kroki
- W misce wymieszaj mokre składniki.*80 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 50 ml mleka, 50 ml oleju roślinnego, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Dodaj do nich suche składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy.½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g cukru brązowego, 150 g mąki pszennej
- Formę na donuty posmaruj niewielką ilością oleju.olej
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do formy na wysokość ok. ¾.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu przestudź 2-3 minuty na kratce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym.100 g drobnego cukru do wypieków, 1½ łyżeczki cynamonu
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!