Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Sprzęt
Rady
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Oceń jako pierwszy/a
Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe
Te super proste i przepyszne puszyste oponki z piekarnika to idealny pomysł na tłusty czwartek (i nie tylko!).
Porcje
6
oponek
Całkowity czas przygotowania
20
min.
min.
Sprzęt
forma na donuty
o standardowym wymiarze
Składniki
80
g
jogurtu greckiego
1
jajko
50
ml
mleka
½
łyżeczki
ekstraktu waniliowego
50
ml
oleju roślinnego
½
łyżeczki
sody
½
łyżeczki
proszku do pieczenia
30
g
cukru brązowego
150
g
mąki pszennej
typ 450 lub 500
Dodatkowo
olej
do posmarowania formy
Cukier cynamonowy
100
g
drobnego cukru do wypieków
1½
łyżeczki
cynamonu
Kroki
W misce wymieszaj mokre składniki.*
80 g jogurtu greckiego,
1 jajko,
50 ml mleka,
50 ml oleju roślinnego,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodaj do nich suche składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
½ łyżeczki sody,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g cukru brązowego,
150 g mąki pszennej
Formę na donuty posmaruj niewielką ilością oleju.
olej
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do formy na wysokość ok. ¾.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
180
°C
i piecz przez 10-12 minut.
Po upieczeniu przestudź 2-3 minuty na kratce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym.
100 g drobnego cukru do wypieków,
1½ łyżeczki cynamonu
Rady
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Autor:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
deser
Kuchnia:
amerykańska
Słowo kluczowe:
ciasto na karnawał, donut, donuty, oponki, oponki serowe, oponki z piekarnika, pieczone donuty, pieczone oponki, przepisy na tłusty czwartek