Pyszna i prosta pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie. Tylko sześć składników, 10 minut i pasta gotowa. Będzie świetnie pasować do kanapek czy tortilli.
Jak zrobić pastę jajeczną na kanapki?
Pasta jajeczna to jeden z najprostszych pomysłów na śniadanie. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, a rano wystarczy rozsmarować ją na kromce świeżego chleba czy chrupiącej bułki.
Moim sposobem na najlepszą pastę z jajek jest prostota. Naprawdę – tu nie ma co zbyt kombinować. Jeśli zrobisz ją ze świeżych jajek z chowu ekologicznego, to już masz połowę sukcesu. Bo będę się powtarzać zdarta płyta – „trójkom” mówimy stanowcze nie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Prosta pasta jajeczna – składniki
Tak jak wspominałam, w mojej ulubionej paście znajdują się tylko 6 składnikow:
- jajka
- czerwona cebula
- musztarda
- majonez
- koperek
- szczypiorek
To taka baza, którą możesz łatwo modyfikować. Spróbuj dodać do niej inne zioła, zastąpić majonez jogurtem – dopasuj przepis tak, by stworzyć swoją własną ulubioną pastę jajeczną.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na śniadanie:
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Dutch baby – pieczony naleśnik
Prosta pasta jajeczna
Składniki
- 6 jajek
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1½ łyżeczki musztardy
- garść koperku posiekanego
- garść szczypiorku posiekanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Jajka ugotuj na twardo (dla rozmiaru L – 8 minut), ostudź w lodowatej wodzie, a następnie obierz ze skorupki.
- Posiekaj jajka w drobną kostkę. Dodaj majonez, musztardę, koperek i szczypiorek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
- Podawaj na kanapkach, zawinięte w tortille lub plastry wędliny albo liście sałaty.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!