Lemon curd

Lemon curd to pyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie żółtek, masła i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest idealnym dodatkiem do tortu, ciasta czy deseru na zimno.

Krem z tego przepisu ma gęsta, aksamitną konsystencję i idealnie wyważony, mocno cytrusowy smak. Rewelacja!

Krem lemon curd. Czym w ogóle jest curd?

Fruit curd to klasyczny angielski krem deserowy, przygotowywany głównie z owoców cytrusowych, takich jak limonki, grejpfruty, mandarynki czy cytryny. Z tych ostatnich powstaje nasz dzisiejszy bohater, czyli lemon curd.

Krem przygotowuje się gotując na małym ogniu żółtka z cukrem, masłem oraz sokiem i startą skórką z wybranych owoców, aż powstanie gęsta, jednolita, aromatyczna masa.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Do czego dodać lemon curd?

Cytrynowy curd, czy też inny owocowy curd, można wykorzystać do przełożenia tortów, wykończenia ciast, muffinów, smarowania gofrów, naleśników czy jako dodatek do deserów na zimno lub jogurtów.

Ten pyszny cytrynowy krem będzie też pysznym wypełnieniem tarty (solo lub z dodatkiem bezy czy kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany) albo dodatkiem do lodów.

Jak przechowywać lemon curd?

Lemon curd przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku. Krem należy spożyć w ciągu 2 tygodni.

Jeśli wiesz, że nie zdążysz wykorzystać tego pysznego cytrynowego kremu we wskazanym czasie, możesz go zamrozić. Jego trwałość w zamrażarce przedłuża się do aż 12 miesięcy!

Sprawdź inne pomysły na pyszne desery z owocami:

Sernik borówkowy

Pudding chia z mango i mleczkiem kokosowym

Racuchy z jabłkami

Panna cotta

Babeczki cytrynowe

Lemon curd krem cytrynowy

Lemon curd – idealny krem cytrynowy

Lemon curd to przepyszny, intensywny idealnie słodko-kwaśny krem cytrynowy. Przygotujesz z nim pyszną tartę, przełożysz nim tort, dodasz do jogurtu czy posmarujesz nim naleśniki lub gofry.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 15 min.
Porcje: 1 słoik

Składniki 

  • 160 ml soku z cytryny 2-3 duże cytryny
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka

Kroki

  • W garnku z grubym dnem umieść sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier i żółtka.
  • Zacznij podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (może to zająć nawet ok. 10 minut) i będzie oblepiać łyżkę.
  • Zdejmij masę z ognia i dodaj masło. Energicznie wymieszaj.
  • Przetrzyj curd przez sito, by pozbyć się grudek i odstaw do ostygnięcia.
  • Przechowuj w słoiku przez maksymalnie 2 tygodnie lub w zamrażarce do 12 miesięcy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: cytryna, krem cytrynowy, lemon curd

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Czy można lemon curd dodać do środka muffinek? Czy raczej nadaje się to tylko do wykończeń? Pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Niestety nie mogę podpowiedź, bo nie próbowałam takiej wersji. Pozdrawiam!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl