Lemon curd to przepyszny, intensywny idealnie słodko-kwaśny krem cytrynowy. Przygotujesz z nim pyszną tartę, przełożysz nim tort, dodasz do jogurtu czy posmarujesz nim naleśniki lub gofry.
Servings 1słoik
Całkowity czas przygotowania 15 min.min.
Składniki
160mlsoku z cytryny2-3 duże cytryny
80gmasła
100gcukru
4żółtka
Kroki
W garnku z grubym dnem umieść sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier i żółtka.
Zacznij podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (może to zająć nawet ok. 10 minut) i będzie oblepiać łyżkę.
Zdejmij masę z ognia i dodaj masło. Energicznie wymieszaj.
Przetrzyj curd przez sito, by pozbyć się grudek i odstaw do ostygnięcia.
Przechowuj w słoiku przez maksymalnie 2 tygodnie lub w zamrażarce do 12 miesięcy.