Sos do burgerów to podstawa udanego grillowania. Jako fanka burgerów za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie sosu tak dobrego (ale zdecydowanie zdrowszego), jak ten z Big Maca, którego recepturę od lat starają się odtworzyć kulinarni blogerzy i miłośnicy hamburgerów.
Mogę z dumą powiedzieć – udało mi się!
Najlepszy sos do burgerów
Ostatni raz Big Maka zjadłam dobrych kilka lat temu, ale smak sosu pamiętam bardzo dobrze – lekko pomidorowy, nieco pikantny, podkreślający smak mięsa.
Teraz przygotowuję burgery przede wszystkim w domu, ale nigdy nie używam gotowych sosów. Nie próbowałam dotąd ani jednego, który by mi pasował – gotowe produkty najczęściej były za słodkie lub za ostre albo kompletnie przyćmiewały smak mięsa.
Metodą prób i błędów opracowałam więc własny przepis na sos do burgerów, który jest absolutnym hitem na każdym grillu. Pasuje zarówno do kotletów z mięsa wołowego, jak i tych delikatniejszych z indyka.
Kluczem do sukcesu jest tu jeden składnik, który kilka lat temu wiele zmienił w mojej kuchni…
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sekretny składnik
Tym składnikiem jest wędzona papryka.
Na zdjęciu poniżej jest fantastyczna hiszpańska wędzona papryka Pimenton, która dodaje niesamowitego aromatu potrawom. Jak mało która przyprawa podkręca smak mięsa. Jest lekko słodkawa i wyróżnia się charakterystycznym wędzonym posmakiem.
Używam jej do przygotowania potraw z każdym rodzajem mięsa i w daniach fasolowych. Jeśli nie używaliście jej do tej pory, koniecznie spróbujcie. Obecnie można ją kupić w dobrych delikatesach, ale pojawia się też w dużych sieciach hipermarketów.
Sprawdź też pyszne przepisy na grilla:
Tzatziki – oryginalny przepis na grecki dip
Sałatka z pomidorów – najlepsza na grilla
Najlepszy sos do burgerów
Składniki
- ½ szklanki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 średnie ogórki kiszone drobno posiekane
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ granulowanego czosnku
Kroki
- Posiekaj drobno ogórki kiszone.
- Wymieszaj dokładnie ogórki z majonezem, ketchupem i przyprawami.
Wskazówki
- Wybieraj ogórki kiszone, a nie kwaszone.
- Możesz użyć domowego lub kupnego majonezu – ważne, by był gęsty
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !
Super przepis smak sosu extra, dziękuje.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga
Witam a jaka ma być to musztarda
Można użyć dowolnej musztardy – sarepska będzie najbardziej uniwersalna. Żeby sos był pikantniejszy można dodać musztardy Dijon. Pozdrawiam
Pytanie Ta papryka o której wspominasz ma być słodka ? Pół słodka ? Czy ostra ?
Znalazłem trzy opcje tej papryki stąd moje pytanie
To tak naprawdę zależy od własnych preferencji 🙂 U mnie najczęściej słodka.
Sos przepyszny! Ile czasu taki sos można przechowywać?
Spokojnie ok. 7 dni 🙂
Odkąd zrobiłam ten sos do domowych burgerów, moje dzieci już żadnego innego nie chcą
Jest przepyszny, wręcz idealny
Dziękuję za podzielenie się przepisem, sos super:)
Pierwszy raz robiłam ten sos. Wyszedł przepyszny. Zostaje w naszym burgerowym menue na stałe