Makaron z ricottą i szpinakiem

Ach, makaron. Gdybym miała jeść makaron codziennie przez miesiąc na obiad, nie narzekałabym ani chwili. Myślę, że nawet pół roku mogłabym spokojnie przeżyć na rozmaitych rodzajach pasty na obiad czy kolację. Jeśli wśród nich pojawiłby się makaron z ricottą i szpinakiem, to byłabym szczęśliwa.

Uwielbiam makaron w każdej postaci. Pomysł na wersję z ricottą i szpinakiem zrodził się z potrzeby chwili. Udało mi się kupić dobrej jakości ricottę, a w lodówce miałam nadprogramowe opakowania szpinaku, które trzeba było zutylizować.

Makaron z ricottą i szpinakiem to jednak tak naprawdę makaron z aż trzema serami – ricottą, mozzarellą, parmezanem. Tak, sery kocham równie mocno, co pasty. I gdzie tylko mogę, tam je dodaję. Często w ilości dużo większej niż życzyłyby sobie moje biodra.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

W przepisie pojawia się mój ukochany parmezan, ale możecie go zastąpić innym twardym włoskim serem. Podobnie sprawa wygląda w przypadku makaronu. Wykorzystałam urocze cavatappi, ale świetnie z masą serową będzie też współgrało penne czy tagliatelle. Ostatnio jestem fanką makaronów pełnoziarnistych – orkiszowych, żytnich, razowych. Świetnie smakują, a mają znacznie więcej błonnika i witamin niż klasyczne, jasne pasty.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON.


makaron z ricottą i szpinakiem

Makaron z ricottą i szpinakiem

Pomysł na prosty i niedrogi obiad dla każdego fana makaronu i serów.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g makaronu (u mnie cavatappi)
  • 350 g ricotty
  • 200 g szpinaku
  • 1 duże jajo
  • 150 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Do dużej miski przełóż ricottę. Wbij jedno jajko i dodaj posiekany szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Do masy dodaj jeszcze 75 g mozzarelli i cały parmezan. Ponownie wymieszaj.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente.
  • Przełóż makaron do miski z masą serowo-szpinakową i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całą zawartość miski do formy do pieczenia i posyp pozostałą mozzarellą.
  • Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st. piekarnika i piecz 25 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: makaron, mozzarella, parmezan, ricotta, szpinak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Natalia says:

    brakuje ilości szpianku

    1. Agnieszka Author says:

      Dziękuję Natalia, faktycznie szpinak się gdzieś zagubił, ale już wrócił 😉

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl