Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne, mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu babeczki idealne!

Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu.

Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce

Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato pozostawiają nas w orzeźwiającym, lekkim klimacie, a w zimę przynoszą miłe wspomnienie ciepłych dni.

Te babeczki cytrynowe to prawdziwe lato w foremce. Są mocno cytrusowe dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny, a także wilgotne i mięciutkie dzięki puszystej masie maślanej i użyciu maślanki.

Babeczki cytrynowe

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Przepis Marthy Stewart

Na ten przepis trafiłam kilka lat temu, oglądając program Marthy Stewart.

Martha Stewart była przez wiele, wiele lat była niekwestionowaną królową TV w USA. Ta businesswoman o polskich korzeniach (jej rodowe nazwisko to Kostyra) uczyła w latach 90. amerykańskie kobiety, jak gotować, piec i urządzać dom. Jej programy, w których prezentowała przepisy były szalenie popularne i nie ma co się dziwić – odświeżała klasyki i pokazywała, jak je przygotować krok po kroku. Popularny był też jej proces w 2004 r., ale o tym może innym razem ;).

Właśnie w jednym z odcinków jej programu Martha Bakes pojawia się przepis na te cudowne cytrynowe babeczki, do którego wracam od dawna.

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe – z lukrem i nie tylko

Te muffinki/babeczki cytrynowe możecie podawać w wielu wersjach.

W oryginalnym przepisie Marthy Stewart muffinki są w towarzystwie bezy i kremu cytrynowego lemon curd. Ja najczęściej podaję je w prostszej wersji – z cytrynowym lukrem lub posypane tylko cukrem pudrem. Jeśli chcecie wersję na bogato, to polecam udekorować je kremem z bitej śmietany i mascarpone.

Z ciasta na babeczki możecie też przygotować pyszną, wilgotną cytrynową babkę. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Babeczki cytrynowe

Sprawdź też inne przepisy na pyszne słodkości:

Sernik Oreo na zimno

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Tarta rustykalna ze śliwkami i morelami

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Te babeczki cytrynowe są idealne – wilgotne, mięciutkie, lekkie i super cytrusowe!
5 na 7 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 24 babeczki

Składniki 

  • 350 g mąki pszennej typ 450 lub 480
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • Maślankę wymieszaj w dużym kubku z sokiem z cytryny. *
  • W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajko, po jednej sztuce, dokładnie ubijając.
  • Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
  • Dodawaj mąkę w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników.
  • Przełóż do foremek (wypełnione do ok. 3/4 wysokości) i piecz przez 25 minut, do suchego patyczka

Wskazówki

*Wskazówki:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: babeczki, babeczki cytrynowe, ciasta, cytryna, deser, deser na święta, letni deser, lukier, muffiny, muffiny cytrynowe, na słodko, prosty deser, szybki deser

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Witam czy zamiast cukru można użyć cukru pudru?

    1. Aga Author says:

      Nie można.

  2. Jaki wymiar papilotek?

    1. Aga Author says:

      Standard, ok. 5-6 cm

  3. Martyna says:

    5 gwiazdek
    Przepyszne, zrobiłam, polecam. Dałam przez przypadek 1 łyżeczkę proszku do pieczenia a nie łyżkę i też pięknie wyrosły

  4. Czy można użyć kefiru zamiast maślanki ?

    1. Aga Author says:

      Tak 🙂

  5. 5 gwiazdek
    Wyszły super

5 from 7 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl