Curry z dynią i soczewicą to pyszny i prosty pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad. To danie z orientalną nutą łączy w sobie słodki aromat dyni i mleczka kokosowego z pikantnym smakiem płatków chilli. Możecie je przygotować dzień wcześniej – wszystkie aromaty będą miały czas się przegryźć i uzyskacie idealnie doprawione danie.
Curry z dynią i soczewicą – idealny jesienny obiad
Curry z dynią i soczewicą to danie, które z przyjemnością jem niezależnie od pory roku, ale w chłodne dni jest po prostu niezastąpione. Wspaniale Was rozgrzeje po jesiennym spacerze czy w trakcie chłodnego wieczoru. Aromaty imbiru, kurkumy i kuminu w połączeniu z treściwą soczewicą i słodką dynią piżmową tworzą przepyszne, pożywne, rozgrzewające, a jednocześnie delikatne danie, które posmakuje też najmłodszym.
Jestem przekonana, że ten obiad bez mięsa przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale też zagorzałym wielbicielom mięsnych potraw. Bogaty smak, sycące składniki i kremowa konsystencja sprawia, że nikomu nie będzie tu brakować mięsnego dodatku.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Czerwona, brązowa, zielona – jakiej soczewicy użyć?
Soczewica to fantastyczna roślina strączkowa. Potrawy przygotowane z jej dodatkiem gwarantują zastrzyk potasu, wapnia oraz cynku i zapewniają uczucie sytości na długo, dzięki dużej zawartości błonnika.
Do przygotowania tego curry z dynią i soczewicą możecie użyć tak naprawdę dowolnego rodzaju soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych, ile czasu możecie przeznaczyć na przygotowanie obiadu i tego, jaki rodzaj ziaren macie akurat pod ręką.
Ważne, by pamiętać jednak o dostosowaniu czasu gotowania. Delikatna, czerwona soczewica jest bowiem gotowa już w 10 minut. W przypadku zielonej soczewicy potrzeba ok. 25-30 minut, a czas gotowania czarnej soczewicy może wynieść nawet 45 minut.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Curry z dynią i soczewicą
Składniki
- 200 g soczewicy zielonej
- 450 g dyni piżmowej
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 g pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 liści limonki kaffir
- szczypta płatków chilli
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
- ryż basmati do podania
Kroki
- Soczewicę przełóż na gęste sitko i przepłucz w zimnej wodzie. Odstaw, żeby odciekła.
- Dynię obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kumin, kurkumę, słodką paprykę, cebulę i czosnek. Smaż na niedużym ogniu przez 3 minuty, by wydobyć aromat przypraw.
- Dodaj soczewicę i wlej mleczko kokosowe. Zetrzyj na patelnię korzeń imbiru, dodaj liście limonki kaffir i krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Po wspomnianych wcześniej 15 minutach dodaj na patelnię dynię i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
- Gdy curry gotuje się na patelni, ugotuj ryż basmati.
- Curry podawaj z ryżem, posypane płatkami chilli.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!