Będę szczera – gdyby ryby były a) szerzej dostępne w dobrej jakości i b) tańsze, to jest szansa, że jadłabym je codziennie. Kocham ryby – pstrągi, dorsze, łososie, makrele, śledzie, halibuty etc. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny produkt, który wspaniale się sprawdza w każdym wydaniu – pieczone z warzywami, gotowane w zupie, smażone.
Dlatego gdy zobaczyłam te piękne, dwie świeże ryby, od razu wiedziałam, co dziś będzie na obiad – pieczony pstrąg.
W przygotowaniu wykorzystałam świeże warzywa, które krótko zblanszowałam, ale możesz zawsze wykorzystać mrożone – również wystarczy je wrzucić na ok. 5 minut do wrzącej wody.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dodatek ziołowego masełka fantastycznie podkręca smak delikatnego pstrąga, ale nie przytłacza. Natomiast dzięki pieczeniu ryby w całości, unikamy ryzyka wysuszenia.
Pieczony pstrąg to niebo w gębie. I na dodatek takie proste do zrobienia.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY.

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami
Składniki
- 2 świeże pstrągi o wadze ok. 300-350g
- ½ kalafiora
- ½ brokuła
- 200 g mini marchewek
- 75 g masła
- 2 ząbki czosnku
- nieduży pęczek koperku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Kroki
- Ok. pół godziny przed rozpoczęciem przygotowań, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło.
- Ryby umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą gruboziarnistą.
- Zblanszuj pokrojone w nieduże kawałki kalafiora i brokuła oraz mini marchewkę.
- Przygotuj masło – wymieszaj w miseczce ogrzane w temperaturze pokojowej masło, dodaj posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Do każdego pstrąga włóż 3-4 plastry cytryny i 1/3 masła czosnkowo-ziołowego.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ryb. Wokół nich wyłóż zblanszowane warzywa. Wyłóż na warzywa pozostałą część masła.
- Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !