Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym to pyszny pomysł na obiad bez mięsa i świetny przepis na początek przygody z tofu. To niesamowicie proste, ale obłędnie aromatyczne danie. W przepisie nie znajdziecie marynowania, obtaczania w mące czy smażenia na głębokim tłuszczu – jest za to cudowny, słodko-pikantny smak i różnorodne tekstury, które zawsze dają mnóstwo frajdy w jedzeniu.
Makaron z tofu – prosty obiad bez mięsa
Nie będę zaprzeczać – jestem mięsożercą i nie wyobrażam sobie całkowitego wykluczenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu. Staram się jednak rozsądnie dobierać posiłki i nie uważam, by codzienne jedzenie mięsa na obiad było konieczne. Ba, dla organizmu będzie lepiej, jeśli dostarczymy mu alternatywę. Godnym zamiennikiem mięsa może być nasza dzisiejsza gwiazda, czyli tofu.
Przepis, który dziś Wam proponuję to prosty obiad bez mięsa – Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym. Wiele przepisów wymaga, by tofu marynować, czasem nawet przez kilka godzin, i obtaczać w rozmaitych panierkach. Tutaj tych czasochłonnych kroków nie znajdziecie – przepis jest naprawdę banalny i szybki w przygotowaniu, ale zapewniam Was, że efekt jest fantastyczny! Danie jest lekkie, niesamowicie aromatyczne, sycące, a samo tofu jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Poezja!
Przepis pochodzi z The New York Times. To jedno z moich ulubionych miejsc na poszukiwania kulinarnych inspiracji. Dostęp do większości przepisów jest płatny, ale warto! Właśnie dla takich perełek, jak to proste danie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tofu – tak, może być smaczne!
Moje pierwsze przygody z tofu kilka lat temu nie były zbyt ciekawe. Nie miałam pojęcia, jak dobrze przygotować ten sojowy twaróg i skończyłam z bezsmakową gąbką na talerzu. Teraz wiem, że wystarczy pamiętać o trzech krokach podczas przygotowywania potrawy z tym składnikiem, by całość była smaczna.
Papierowy ręcznik Twoim przyjacielem. Żeby tofu uzyskało tę pyszną, chrupiącą skórkę, przed smażeniem należy je dobrze osuszyć. Przed krojeniem, ułóż kostkę między dwoma papierowymi ręcznikami i ściśnij, by wyciągnąć z tofu jak najwięcej wilgoci.
Bez tłoku. Smażąc tofu, nigdy nie wrzucam go jednym machnięciem z deski na patelnię, tylko układam kostka po kostce w rozsądnych odstępach. Dzięki temu zapobiegam gotowaniu tofu (co skończyło by się efektem gąbki) i ułatwiam sobie przewracanie.
Sos to podstawa. Tofu samo w sobie jest mdłe i potrzebuje wzmocnienia z zewnątrz. Takim dodatkiem jest sos. Nie ma nic lepszego dla tofu niż oblepiający go, aromatyczny, pełny smaku sos.
Jeśli będziecie pamiętać o tych krokach, każde danie z tofu powinno wyjść perfekcyjnie!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym
Składniki
- 360-400 g tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g makaronu soba
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 3-4 dymki
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- świeżo mielony pieprz
- szczypta płatków chilii
- 1 ogórek
- 4 rzodkiewki
- świeża kolendra
- 1 limonka
Kroki
- Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Pokrój dymkę – rozdziel część zieloną i białą. Drobno posiekaj czosnek i obrany korzeń imbiru.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę oleju sezamowego. Gdy olej zacznie skwierczeć, zmniejsz ogień i ułóż tofu, kostka obok kostki, pamiętając o odstępach. Obsmaż tofu z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
- Przełóż tofu z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- W międzyczasie przygotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie, aż nitki przestaną się ze sobą sklejać.
- Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju sezamowego i wrzuć czosnek, imbir i białą część dymki. Podsmażaj przez 1 minutę na średnim ogniu.
- Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
- W kubku wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz i wlej na patelnię. Dodaj szczyptę płatków chilli, zieloną część dymki i wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi cały makaron.
- Dodaj tofu i smaż przez 1 minutę.
- Zdejmij z ognia i ułóż na wierzchu cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z limonką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!