Przepis na to szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami powstał w potrzebie chwili, a dokładnie potrzebie słodkości do porannej kawy 😉 I wiecie co? Takie eksperymenty, które powstają jakby od niechcenia, naprawdę są najlepsze. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, puszyste i fantastycznie komponuje się z kwaskowymi czereśniami.
Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami- uczta dla czekoladoholików
Jest jedna rzecz, której nigdy sobie nie odmawiam – to czekolada. Jest coś w cząstce intensywnej, kremowej czekolady, co sprawia, że świat nagle staje się znacznie lepszym miejscem. Innym słodkościom potrafię powiedzieć nie, ale czekolada w moim domu musi być zawsze!
W tym przepisie na szybkie ciasto czekoladowe mamy podwójną dawkę czekoladowego smaku – do masy dodajemy solidną porcję ciemnego kakao, a wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Czekoladoholicy powinni czuć się usatysfakcjonowani 🙂
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Cała prawda o czekoladzie
Gdy tylko pojawia się plan zdrowego odżywiania wszystkie słodkości – łącznie z czekoladą – idą w odstawkę. Czy słusznie? Niekoniecznie.
Czekolada o wysokiej zawartości kakao (min. 70%) jest bogata w magnez, żelazo czy niacynę. Ziarna kakao są też bogate w teobrominę, która działa stymulująco na układ nerwowy (podobnie jak kofeina), i fenyloetyloaminę, powodującą poprawę nastroju i stymulującą pozytywną energię. Oprócz tego w czekoladzie znajdziemy też zwalczające wolne rodniki flawonoidy.
Warto pamiętać, że najlepsze rzeczy w czekoladzie biorą się z ziaren kakaowca. Im więc większa ich zawartość w czekoladzie, tym lepiej dla nas. Wiadomo, że czekolady mleczne czy nadziewane są pyszne, ale wydaje mi się, że warto je zostawić do zjedzenia raz na jakiś czas, a przy częstszej potrzebie słodkości, wybrać gorzką czekoladę. Oczywiście też nie należy zjadać jej w całości na raz, jak batona, ale dwie cząstki do kawy będą w sam raz 🙂
Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami- najważniejsze składniki
Kakao. Do przygotowania ciasta potrzeba nam kilka łyżek dobrego, ciemnego kakao. Ono nadaje ciastu piękny, głęboki kolor i mocno czekoladowy smak.
Masło. Masło wyjmijcie 1-2 godziny wcześniej z lodówki. Powinno być miękkie (ale nie płynące), by pięknie połączyło się z cukrem i jajkami na jasną, puszystą masę.
Mąka. To bardzo cierpliwe ciasto, więc możecie do niego użyć praktycznie dowolną mąkę, typową dla wypieków – tortową, uniwersalną, szymanowską. Każda od typ 450 do 550 będzie dobra.
Suszone czereśnie. To jedno z moich ulubionych odkryć bakaliowych. Suszone czereśnie Helio Natura są pyszne, mięsiste i pełne smaku. To nie są kandyzowane, sztucznie słodzone owoce, o nie! Te czereśnie są naturalnie suszone i dlatego tak dobrze smakują 🙂 Jeśli jednak nie możecie ich znaleźć w sklepie (w moich przydomowych sklepach niestety jeszcze ich nie, widzę je tylko w większych marketach), spróbujcie dodać do ciasta suszoną żurawinę.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na desery z czekoladą znajdziesz w zakładce CZEKOLADA
Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami
Sprzęt
- Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm
Składniki
- 60 g kakao
- 120 g masła
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 150 g suszonych czereśni
- 3 łyżki rumu lub gorącej wody
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 80 g masła
Kroki
- Suszone czereśnie namocz w 3-4 łyżkach rumu lub gorącej wody.
- Kakao, proszek do pieczenia, sodę i mąkę wymieszaj w misce.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.*
- Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając.
- Zmniejsz obroty miksera na średnie/niskie i powoli dosypuj mieszankę suchych składników z drugiej miski. Gdy dodasz już ok. połowy, wlej mleko do ciasta, cały czas miksując.
- Dodaj pozostałe suche składniki i odcedzone suszone czereśnie, wymieszaj.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Studź na kratce.
Polewa
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
- Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!